Lianne Hermans fotografeert Wonderlijk Schoon

Lianne Hermans fotografeert Wonderlijk Schoon

Nadja Geskus 1278
De portretten die Lianne Hermans fotografeert zijn erg bijzonder. Jongeren staren je op een bepaalde manier aan, waardoor je wordt meegenomen in hun wereld. Een wereld waar niet alles perfect is. Waar zij normaal gesproken hun huidaandoening het liefst camoufleren, staan zij nu met pure kracht op de foto. "Wonderlijk Schoon."

Wonderlijk Schoon

"Met mijn fotoserie Wonderlijk Schoon wil ik mensen anders laten kijken naar iemand met een huidaandoening of litteken," vertelt Lianne Hermans. De bedoeling is dat de toeschouwer meer gaat zien dan alleen een wijnvlek. In Hermans' ogen is iedereen gelijkwaardig. Iedereen is mooi op zijn eigen manier. 

Lianne Hermans fotografeert Wonderlijk Schoon

Troost

Niet alleen is het prachtig dat de modellen zich zo durven op te stellen, maar de fotoserie van Hermans raakt ook vele anderen en sommigen halen er ook troost uit. Wanneer mensen zelf een huidaandoening hebben, roept de serie toch bepaalde gevoelens op. Volgens Hermans is dat het mooiste wat je kunt horen, dat ze een naar gevoel of onzekerheid kan wegnemen voor een deel. Toch was en is het nog steeds lastig om modellen te vinden die zich zo bloot durven te stellen. "Ze verbergen dit soort dingen vaak liever, waardoor modellen vinden erg lastig is," meent ze. Maar juist die onzekerheid is de reden waarom Hermans deze serie maakt. "Uiteindelijk probeer ik de onzekerheid van de geportretteerden te verminderen of weg te nemen en de ‘opvallendheid’ te verzachten: de geportretteerde in zijn of haar kracht te zetten soms met behulp van een stilleven als tegenhanger. Als de geportretteerde de foto of de gehele fotoserie ziet, blijkt uit de reactie vaak dat dit ook daadwerkelijk gebeurd is."

Lianne Hermans fotografeert Wonderlijk Schoon

Lianne Hermans fotografeert Wonderlijk Schoon

De volledige portretreeks Wonderlijk Schoon van Lianne Hermans is te vinden op haar website.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja