Lezerstest: Seagate Backup Plus Fast 4TB

Redactie 2347
De Seagate Backup Plus FAST is een kleine 2.5-inch USB 3.0-schijf met opslagcapaciteit van 4TB die door de USB-poort gevoed wordt. Seagate stelde twee exemplaren beschikbaar voor onze lezerstest. Dit zijn de bevindingen van ons testpaneel.

In digifoto Starter editie 1.2014 en op onze website plaatsten we een oproep voor een lezerstest van de Seagate Backup Plus FAST 4TB. Uit de vele inzendingen kozen we de testers, die de afgelopen tijd de harde schijf aan de tand hebben gevoeld. Hier lees je hun ervaringen.

Seagate Backup Plus FAST HDD USB 3.0 4TB

  • Opslagcapaciteit: 4TB
  • Afmetingen: 116.90 x 82.50mm
  • Aansluitingen: USB 3.0
  • Stroomvoorziening: via USB
  • Gewicht: 307 gram
  • Garantie: 3 jaar
  • Adviesprijs: € 279,-
  • Info: www.seagate.com

Seagate Backup Fast

Suzanne en LeonLezerstest: Suzanne van Dijk en Léon Boers

Suzanne noemt zichzelf een 'doorsnee consument' en stelde voor om de schijf samen met haar vriend Léon, die computerexpert is, in de praktijk uit te proberen.

Suzanne van Dijk: De harde schijf voelt stevig aan, niet alsof hij gelijk kapot gaat bij een stootje. Qua uiterlijk is hij fijn compact en weegt niet al te veel. Hij ziet er prima uit, gewoon zwart zonder al te veel poespas.

De harde schijf is erg gemakkelijk in gebruik, zodra je hem aansluit op de computer wordt deze herkend. Je hoeft geen knopje aan of uit te zetten. Het is direct mogelijk om bestanden te kopiëren vanaf de computer of vanaf bijvoorbeeld je camera. Hiervoor hoef je geen software te installeren.

Het kopiëren gaat supersnel! Ik heb voor de test wat foto’s op de computer gezet vanaf mijn camera en vanaf mijn camera op de Seagate. Het verschil met het kopiëren naar de Seagate is aanmerkelijk sneller dan naar de computer. Ook het kopiëren van bestanden naar de harde schijf gaat razendsnel. Het terug kopiëren vanaf de harde schijf naar de computer gebeurt ook in een oogwenk.

Léon Boers: De harde schijf is klein van formaat en oogt stevig. Hij is daardoor gemakkelijk mee te nemen. Ook is de Seagate gemakkelijk in gebruik, je hoeft niets te installeren om er gebruik van te maken. Windows zal hem gewoon koppelen aan een letter en je kunt dan direct je bestanden er naartoe kopiëren. Zowel handmatig, de meegeleverde software of via je eigen back-up software.

Software

De meegeleverde software is redelijk gebruiksvriendelijk, er zijn wel wat punten waar je op moet letten. Bij het aanmaken van een nieuwe back-up taak kun je de bestandstypen selecteren die je wilt back-uppen. Standaard staat ook 'Alle Bestanden' geselecteerd. Dit komt neer op daadwerkelijk elke bestand op je computer (op de bestanden van Windows na). Dit is misschien niet wat je wilt omdat er dan van alles meegenomen gaat worden. Selecteer je alleen de mappen als Persoonlijk, Documenten, Muziek, Foto's en/of Video's, dan wordt de inhoud van de Windows Bibliotheek mappen meegenomen. Sla je dus je documenten netjes op in de map documenten en de foto's in afbeeldingen, dan worden deze netjes meegenomen. Heb je elders nog mappen staan waar je graag een back-up van wilt maken, dan kun je door middel van de knop 'Bestanden Selecteren' nog extra mappen selecteren.

Seagate Backup Software

Naast de keuze om naar eenmalig of gepland een back-up te maken, kun je ook kiezen om 'continue' een back-up te laten maken. De software van Seagate houdt de bestanden die je in de back-up job hebt geselecteerd in de gaten, en 'onthoud' deze. Tussen 30 minuten tot 2 uur na een wijziging gevonden te hebben, worden deze bestanden naar de harde schijf gekopieerd. Bestanden herstellen gaat ook eenvoudig via de Seagate software. Zonder de software zul je handmatig een lange mappenstructuur moeten doorlopen om je bestanden terug te halen.

Snelheid

Het back-uppen van de bestanden gaat razendsnel. Ter vergelijking heb ik diverse mappen met document en foto's gekopieerd naar de Seagate schijf. Deze map bestond uit één map met 40 documenten van +/- 2MB en 19 mappen met 60 foto's van +/- 16 MB. In totaal zo'n 17 GB aan bestanden. Deze map kopieer ik handmatig naar de seagate schijf via zowel USB 3.0 als 2.0.

Seagate Backup Plus Fast snelheidstest
Met een snelheid tussen de 110MB/s en 80MB/s was de kopieerslag via USB 3.0 met net geen 3 minuten gedaan.

Seagate Backup Plus Fast snelheidstest
Omdat in dit geval de harde schijf van de computer de traagste was, heb ik deze bestanden ook nog een keer gekopieerd vanaf een SSD. Deze is met een gemiddelde snelheid van +/- 150 MB/s binnen de 2 minuten klaar.

Sander BlomLezerstest: Sander Blom

Sander fotografeert niet alleen met zijn Nikon D5200, ook maakt hij veel gebruik van de filmfunctie. Een harde schijf met grote opslagcapaciteit komt goed van pas bij zijn filmprojecten. Hij testte de Seagate Backup Plus Fast 4TB in combinatie met een Asus K53E-laptop, voorzien van een Intel Core i7-processor en 6GB werkgeheugen.

Eerste indruk

Bij het uitpakken van de schijf viel mij direct op dat de schijf zwaarder is dan mijn andere harde schijf van 1 TB. Niet zo gek natuurlijk, want daar passen veel minder bestanden op, maar het verschil is voelbaar. De schijf voelt daardoor solide aan, maar is ook weer niet te zwaar. Met gewicht van 307 gram is de schijf prima mee te nemen. Ook is de Seagate Backup Plus Fast 4TB relatief dik. Ook dat is makkelijk te verklaren, gezien er in de behuizing twee schijven van elk 2TB boven elkaar zijn geïnstalleerd.

Seagate zegt dat de behuizing van de schijf resistent is tegen krassen en vingerafdrukken. Ik was benieuwd of dat ook echt zo is. En alles voor een goede review, dus de schijf moest er aan geloven! Met mijn sleutel – en pijn in mijn hart – wist ik een paar krasjes in de behuizing te krijgen, maar als je even met je vinger over het oppervlak wrijft, verdwijnen die ook weer. Wat dat betreft klopt de claim van Seagate dus. De behuizing is, tot op een bepaalde hoogte natuurlijk, krasvrij.

Wat wel direct opviel is dat vingerafdrukken goed te zien zijn op de schijf. Al na enkele minuten gebruik zat de schijf vol met vette vingerafdrukken. Niet heel storend overigens, maar Seagate beweert dat dit niet zo zou zijn. Toegegeven, na langer gebruik blijven de afdrukken niet staan en lossen ze als het ware op, maar toch.

Gebruik

Tot zover het uiterlijk en mijn eerste indruk. Waar het echt om gaat bij een dergelijke back-up schijf zijn natuurlijk de prestaties. De prestaties die Seagate opgeeft in de specificaties zijn op zijn minst indrukwekkend te noemen. Niet alleen 4TB aan opslagruimte, maar ook nog eens schrijfsnelheden tot 230 MB/s bij gebruik van USB 3.0.

Bij het testen bleek deze snelheid echter niet gehaald te worden. Bij het back-uppen van alle bestanden op mijn laptop bleef de overdrachtssnelheid schommelen rond de 38 MB/s. Dat probleem had ik echter ook met mijn andere USB 3.0-schijf, dus ik begon al te vermoeden dat het niet aan de schijf, maar aan mijn laptop lag. Een medestudent van mij had een nog betere laptop en daarom besloot ik ook op zijn computer de schijf te testen. De overdrachtssnelheid ging nu op en neer tussen 55 en 65 MB/s. Toen we echter een enkel bestand van 2GB over besloten te zetten, piekte de snelheid ineens naar 220 MB/s. Dit duurde een paar seconden (in ongeveer vijf seconden was 1 GB overgeschreven), voordat de snelheid terugviel tot 30 MB/s. Dat veranderde ook niet meer.

Deze hoge snelheid komt ook met een nadeel. Om deze snelheid te bereiken, zijn binnenin de twee schijven in een zogenaamde RAID-0 opstelling gezet. Dit zorgt voor een hoge overdrachtssnelheid, maar betekent ook dat de schijven elkaar niet back-uppen. Gaat er eentje kapot, dan ben je dus wel al je bestanden kwijt.

Kabeltjes

Bij de schijf worden twee kabeltjes geleverd. Een kabel om de harde schijf te verbinden met een USB 3.0-poort en een andere kabel die bestaat uit twee delen. Naast de USB 3.0-aansluiting heeft deze tweede kabel een USB 2.0-aansluiting. Deze is te gebruiken als voeding voor de schijf. Met mijn laptop was het niet nodig om de schijf extra stroom te sturen, maar het kan soms nodig zijn om de langere kabel te gebruiken. Die kan dan (vandaar de extra lengte) naar de andere kant van de laptop om extra stroom te halen. Het kabeltje tussen de schijf en de 3.0 aansluiting is wel wat aan de korte kant. Met een goede twintig cm is de kabel niet toereikend als je de schijf bijvoorbeeld wilt aansluiten op een computerkast en vervolgens ernaast wil neerleggen. Maar de schijf is dan ook voornamelijk op mobiel gebruik gericht.

Een voordeel van de schijf (en de kabel met 2 USB-aansluitingen) is dat je geen netvoeding nodig hebt. Je kunt de schijf gewoon gebruiken op de accu van je laptop: onderweg in de trein, in een café of waar dan ook.

Seagate Backup appSpeciale functies

De Seagate Backup Plus Fast komt met een speciaal programma dat je kan installeren op je pc. Met deze Seagate Dashboard software kun je een back-up maken van je bestanden. Dat kan van je hele pc en alle bestanden daarop, maar ook van een mobiel apparaat. Daarvoor dien je eerst een app te installeren op je mobiel (of zoals in mijn geval mijn iPod Touch). Vervolgens maak je een account aan en als je dan zowel met de pc als met je mobiel op hetzelfde netwerk zit, kun je een back-up gaan maken. Zo krijg je een back-up van alle foto's en video's op je mobiel. Binnen vijf minuutjes had ik alle benodigde voorbereidingen getroffen en kon het back-uppen beginnen. Je kunt dus niet direct beginnen, maar als je eenmalig een account hebt gemaakt gaat het daarna heel makkelijk. Wel een toegevoegde waarde dus, deze functie.

Ook foto's van sociale media kunnen met het programma een back-up krijgen. Je meldt je aan met Facebook of Flickr en vervolgens worden alle foto's van dat account naar de schijf gedownload. Simpel en snel en het werkt prima.

Conclusie door Sander Blom

Al met al is deze Seagate Backup Plus een prima harde schijf. Hij heeft meer dan genoeg opslagruimte en de USB 3.0-aansluiting zorgt voor snelle overdrachtssnelheden (als je laptop het ook aankan, dat was in mijn geval de beperkende factor). Hij is wat zwaar en dik, maar dat is te verwachten bij zoveel opslagruimte. Hij is in ieder geval niet té zwaar of groot en door het 2.5-inchformaat past hij zo in je broekzak. Nadelen zijn het korte kabeltje en het feit dat de twee schijven één geheel vormen, waardoor je wel een probleem hebt als één van de twee schijven het begeeft.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie