Lezersfoto | Andreas Hartman

Redactie 744
Voor ons magazine struinen wij regelmatig onze lezersgallery af voor de mooiste foto's. In elke editie lichten wij een paar foto's uit. Eén van de foto's staat in digifoto Starter 2.2016 en is van Andreas Hartman. Hij vertelde ons kort hoe deze foto tot stand is gekomen en gaf tips om ook zo'n mooie foto te maken.

Lichtelijk sensationeel Andreas Hartman

Camera: Canon EOS 100D
Brandpuntafstand: 55 mm
Diafragma: f/11
Sluitertijd: 15 sec
ISO: 400

'Ik maakte deze foto omdat ik nog nooit met lange sluitertijd gefotografeerd had. Een vriend van me liet een aantal foto’s zien die hij had geschoten en dit inspireerde me om een kans te wagen. Deze foto was een van de resultaten van mijn fotografiepoging. Ik gebruikte een paar paar kleine fietslichtjes (één wit en één rood)  en knoopte deze aan touwtjes vast.  In de voorraadkast vond ik een interessante vaas, en probeerde een leuk effect te creëren. Ik maakte de foto in onze voorraadkast, omdat de ruimte goed donker was. Ik koos een sluitertijd van 15 seconden en bewoog het witte licht op en neer. Vervolgens bewoog ik het rode licht in cirkels door de vaas. Ik bewerkte de foto in Photoshop om de blauwe tint te krijgen.’

Tips van Andreas

1: Zorg voor voldoende contrast tussen de voor- en achtergrond, zodat je het makkelijker kan bewerken als het nodig is.
2: Controleer je foto direct op het scherm. Als je door de zoeker kijkt en een foto neemt, betekent dat niet dat het er ook echt zo uit ziet. Controleer de foto eerst voordat je door gaat fotograferen met dezelfde instellingen.
3: Gebruik het internet! In onze generatie deelt iedereen hun ervaringen op internet. Als je iets wilt weten, zoek het gewoon op.
4: Gebruik de handmatige (manual) instellingen. Als je alles handmatig doet heb je veel meer controle over hoe je foto er uit komt te zien. Maar ik raad wel aan om een statief te gebruiken als je het objectief op MF (manual focus) zet.

Andreas Hartman

Andreas Hartman (17)
Zeewolde


'Op het moment zit ik in mijn eindexamenjaar van de Havo. Ik ben van plan om een opleiding Hospitality Business School  te volgen. Fotografie is altijd al een hobby van me geweest, alleen ben ik er niet serieus mee bezig geweest. Ik gebruikte voorheen altijd de automatische stand van mijn camera.  Uiteindelijk vond ik het tijd worden om foto’s met iets meer kwaliteit te maken, dus heb ik een Canon EOS 100D gekocht met het bijbehorende EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objectief. Ik heb me sinds december 2015 verdiept in fotografie. Fotograferen blijft geweldig! Eigenlijk ben ik nog een beginner in de fotografiewereld, maar elke dag leer ik iets nieuws. Wat ik zo mooi vind aan het vak is dat het je altijd bezighoudt. Je ontdekt altijd wel iets nieuws! Op het moment houd ik me bezig met macrofotografie, dit heeft mij altijd al geïnteresseerd. Ik vind het vooral leuk om regendruppels op verschillende texturen te fotograferen.'

Camera: Canon EOS 100D

Wil je zelf ook een keer een foto ons magazine zien verschijnen? Upload dan je mooiste foto's naar onze lezersgallery.

Deze lezersfoto stond eerder in digifoto Starter 2.2016.

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie