Leuke fotomomenten in december

Leuke fotomomenten in december

Marina Smits 1590
December is een drukke maand voor velen. Toch is het ook een leuke maand om veel foto’s te maken. Het is dan wel vroeg donker, maar ook dat kan mooie beelden opleveren. Wij zetten een aantal evenementen op een rijtje waar je naar toe kunt gaan en geven daar tips bij.

Amsterdam Light Festival

Tot en met 18 januari 2015 zijn er in Amsterdam tijdens het Amsterdam Light Festival verschillende sculpturen, projecties en installaties te zien van hedendaagse kunstenaars. De vaarroute, Water Colors, neemt je mee langs de Amsterdamse grachten en de Amstel, die verlicht wordt. Ook de rest van de stad staat in het teken van licht. Kortom er zijn genoeg plekken waar mooie foto's te maken zijn, maar hoe doe je dat met weinig licht?

Het is niet makkelijk om in het donker te fotograferen. Zeker niet als je het zonder flits wilt doen om zo meer sfeer op te vangen. Het is handig om een statief mee te nemen, zodat je iets meer kan spelen met je sluitertijd. De ISO-waarde zal aardig hoog moeten staan en het diafragma redelijk laag. Zoek, als het kan, een rustig plekje op waar je de tijd kan nemen om je instellingen goed te zetten.


Wim van de Water maakte deze foto tijdens het festival. Hij legt uit hoe hij dit gedaan heeft in de rubriek Uitleg bij de Foto.

China Light Utrecht

Ook in Utrecht is er een 'lichtfestival'. China Light Utrecht is tot 4 januari te bezichtigen in de Botanische tuinen op het Utrecht Science Park. Tientallen Chinese kunstenaars toveren de Botanische Tuinen om tot een sprookjesachtig paradijs met lichtgevende en bewegende beelden.

Voor dit evenement geldt eigenlijk hetzelfde als voor het Amsterdam Light Festival: een statief komt goed van pas. In Utrecht kun je echter wel meer bewegende beelden tegenkomen. Het is dus belangrijk dat je sluitertijd niet te lang is om beweging in de foto te voorkomen. Om toch te zorgen voor een duidelijke foto zul je de iso-waarde omhoog moeten zetten en het diafragma zo laag mogelijk (klein f-getal, bijvoorbeeld f/3.5).


Jochem van der Blom stuurde deze foto, gemaakt tijdens China Light Utrecht, in naar de lezersgallery.  

Kerstmarkten

In december zijn er overal kerstmarkten in Nederland en omstreken. De kerstmarkt in Aken (Duitsland) wordt altijd druk bezocht en is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen. De straten hangen vol met lichtjes en de kraampjes zijn mooi versierd.

Fotografeer je op een kerstmartk, maak dan gebruik van een kleine scherpte diepte. Vooral onscherpe kerstlichtjes geven een hele leuke sfeer. Fotografeer hier dus met een groot diafragma (een laag getal) en ga dicht op het onderwerp staan.

Kerst

De kerstdagen zijn natuurlijk de uitgelezen dagen om mooie familiefoto's te maken. De sfeer is ook hier erg belangrijk. Kaarslicht, een verlichte kerstboom en een gedekte tafel zijn typische dingetjes om de sfeer net iets beter uit te laten komen. Het hoeft niet duidelijk in beeld te zijn, maar als je ergens iets op de achtergrond ziet is het al meer dan genoeg. Ook hier is een kleine scherpte diepte erg leuk.


Deze foto is gemaakt door Tony Traa.

Oud en Nieuw

Vuurwerk is altijd leuk om te fotograferen, maar hoe doe je dat? Alles over het fotograferen van hiervan lees je in ons artikel: Handige tips om vuurwerk te fotograferen. Niet alleen het vuurwerk is leuk om te fotograferen. Er zijn natuurlijk ook knallende kurken van de champagneflessen. Hoe krijg je het voor elkaar om dat moment vast te leggen? 

Het belangrijkste om een knallende kurk in beeld te krijgen is een hele snelle sluitertijd die zorgt voor de scherpte in de foto. Daarnaast heb je ook een camera nodig die snel achter elkaar foto’s maakt. Het misschien wel handig om het eerst met iets anders te testen voor het geval dat het de eerste keer mislukt en je geen tweede kans hebt.