Letters vanuit de ruimte

Letters vanuit de ruimte

Nadja Geskus 407
Adam Voiland werkt voor de NASA Earth Observatory en bestudeert foto's die vanuit de ruimte worden gemaakt. De jonge wetenschapper deed een verrassende ontdekking, waar hij vervolgens een boek over maakte.

Ruimte

Toen Adam Voiland een paar jaar geleden werkte aan een verhaal over bosbranden, ontdekte hij een V in een satellietfoto van een rookpluim boven Canada. 'Ik vroeg me toen af of ik alle 26 letters van het alfabet met behulp van NASA satellietbeelden en astronautenfotografie kon vinden,’ vertelt Adam Voiland, waarna zijn zoektocht begon. 

Alfabet

Voiland begon, met hulp van lezers en collegae, beelden te verzamelen van wolken, fytoplankton en stofwolken, waarbij de vormen Voiland sterk deden denken aan het alfabet. ‘Sommige letters, zoals de O en C, waren makkelijk te vinden. Anderen, als de A, B en R, waren veel lastiger te vinden.’ In zijn boek ‘The Alfabet from Space’ vind je de prachtige foto's, waarop letters worden gevormd in de natuur. Hier onder zijn een aantal van de foto’s geplaatst. De rest kun je vinden op de website van Earth Observatory.

Betere beelden

Voiland vraagt men om beelden te sturen, mochten ze een foto vinden waarbij de letter duidelijker zichtbaar is. De foto moet wel een NASA-beeld zijn en deze kan per e-mail worden gestuurd. Gevraagd wordt om wel de datum te vermelden en de breedtegraden.

Het alfabet vanuit de ruimte

Het alfabet vanuit de ruimte

Het alfabet vanuit de ruimte

Het alfabet vanuit de ruimte

Het alfabet vanuit de ruimte

Het alfabet vanuit de ruimte

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja