Let op wat je fotografeert, voor je het weet word je gearresteerd

Let op wat je fotografeert, voor je het weet word je gearresteerd

Fokelien Broekstra 627
Je mag in het buitenland niet zomaar alles fotograferen. In Frankrijk staan soms speciale borden die een No Photo Zone aangeven. Amerikanen kunnen al achterdochtig worden als je een gebouw fotografeert. Let daarom goed op wat je op foto zet als je op vakantie bent.

Nederland

Dichtbij huis kunnen mensen al vreemd opkijken als je een gebouw fotografeert. Maak je bijvoorbeeld foto’s van een bankgebouw als Rabobank of ING en je kunt al vragen van de beveiliging verwachten. In de omgeving van een gevangenis mag je vaak ook geen foto’s maken. Er valt te discussiëren over het feit wat mag vanaf de openbare weg en wat niet, maar het beste is om toestemming te vragen. Krijg je dit niet, zorg dan dat je de foto niet maakt of dat je het gebouw alleen opneemt in een algemeen overzicht zonder details. Ook ligt het fotograferen op een station gevoelig in Nederland. In dit artikel lees je hier meer over.Foto: Kees van Buren

Pas op

In Frankrijk zijn special No Photo Zones. De zones zijn vaak te vinden in de omgeving van een militair terrein. Maak je toch foto’s dan loop je de kans opgepakt te worden. Ook moet je uitkijken met overheidsgebouwen, veel landen vinden het niet prettig als iemand hierbij staat te fotograferen. Is het pand enorm fotogeniek, loop dan naar binnen en vraag of je een foto mag maken. Hierdoor leg je uit wat je doet en ben je een stuk minder anoniem. Ook in Amerika zijn de mensen na de aanslagen van 9/11 een stuk achterdochtiger geworden. Zorg dus dat je weet wat voor gebouw je op foto zet. Mocht je toch in de problemen komen, leg dan uit wat je aan het doen bent. Door open te zijn word je eerder geloofd dan wanneer je geheimzinnig doet.Foto: Peter de Hoon

Agenten en militairen

In Nederland doen militairen en agenten er vaak niet zo moeilijk over om op foto gezet te worden. Het is wel slim om even toestemming te vragen. In andere landen kan een agent of militair fotograferen flink wat problemen opleveren. Wij raden jullie aan daarom altijd eerst toestemming te vragen. Hierdoor voorkom je problemen.

Check voor je een overheidsgebouw, militair, agent of militairterrein wil fotograferen altijd even de regels die in het land gelden. Hierdoor weet jij precies waar je aan toe bent! 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien