Let hierop bij het kopen van je nieuwe lens

Let hierop bij het kopen van je nieuwe lens

Senta Bemelman 436
Een nieuwe lens kopen is ontzettend leuk, maar kan vrij ingewikkeld zijn. Je hebt bijvoorbeeld veel lenzen met lastige namen en een groot aanbod aan functies. Let hierop bij de aanschaf van je nieuwe lens.

Is het tijd voor een nieuwe lens? Gaaf! Met deze tips wordt de selectie net iets makkelijker.

Onderzoek

Kijk van tevoren of je interessante lenzen op het internet ziet. Struin de websites van bekende camerawinkels af en kijk of er mooie aanbiedingen zijn of opvallende lenzen die worden aangeraden. Lees jezelf ook in met behulp van reviews.

Budget

Stel een maximum bedrag af met jezelf. Bepaal een budget om een selectie binnen het totaal aantal lenzen te maken. Hierdoor heb je meer rust tijdens het kiezen. Het is vaak ook verleidelijk om meer neer te leggen voor een droomlens. Vraag jezelf altijd af of je de uitgebreide functies wel nodig hebt.

Doel

Voor welk soort fotografie ga je de lens gebruiken? Let hierop bij de aanschaf. Bij sportfotografie heb je bijvoorbeeld een snelle lens nodig. Terwijl je bij portretfotografie liever op het diafragma en de lichtgevoeligheid let. Door stil te staan bij het doel, maak je het aanbod waaruit je kunt selecteren nog kleiner.

Test

Neem altijd je camerabody mee en vraag aan de winkelmedewerker of je de lens uit mag testen.  Maak een paar foto’s in de winkel en op straat. Hierdoor weet je hoe de lens bij weinig licht binnen werkt en hoe de lens presteert in natuurlijke omstandigheden. Zorg dat je ook foto’s op je camera hebt staan van vergelijkbare situaties, gemaakt met je oude lens.  Vergelijk de foto’s gemaakt met de oude en nieuwe lens. Doe dit bijvoorbeeld met een drietal lenzen om uiteindelijk de juiste te kiezen. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta