Let hierop bij het fotograferen van wilde dieren

Let hierop bij het fotograferen van wilde dieren

Senta Bemelman 694
Wilde dieren fotograferen is erg tof, maar ook lastig. Met deze tips maak je het jezelf iets makkelijker.

Als je graag foto’s maakt van wilde dieren, ben je bewust van de gevaren vanwege de onvoorspelbaarheid. Soms kan het echter gebeuren dat foto’s niet goed belicht, of onscherp zijn. Gebruik de onderstaande tips voor betere foto’s!

  1. Neem de tijd. Ga vroeg op pad en kom pas terug wanneer je voldoende foto’s hebt. Haast je niet en wacht op de magische uren.
  2. Fotografeer op ooghoogte
  3. Voorkom storende elementen op de achtergrond.
  4. Achtervolg dieren niet, loop ze liever op een ander punt tegemoet. Let op de afstand voor je eigen veiligheid.
  5. Kijk soms de andere kant op. Daardoor zijn de dieren minder op jou gericht of eventueel schichtig.  
  6. Let op de windrichting en haal eventueel je zonnekap eraf om trillingen te voorkomen.
  7. Fotografeer in de continue fotografiemodus en gebruik continue beeldweergave voor minder bewegingsonscherpte. Kies ook een niet al te lange sluitertijd om het dier te bevriezen.
  8. Voorkom dat de geheugenbuffer vol raakt. Je camera heeft een geheugenbuffer die vol kan raken wanneer je kort op elkaar veel foto’s neemt. Wanneer dit gebeurt, worden deze op de geheugenkaart geschreven en dit kan ervoor zorgen dat je camera traag reageert. Daar zit je uiteraard niet op te wachten als het dier net perfect in beeld staat.
  9. Gebruik vaste autofocuspunten. Hierdoor hoef je niet telkens het focusgebied aan te passen en kun je moeiteloos foto’s kort na elkaar schieten. Hiervoor zijn AF-punten ook geschikt.
  10. Gebruik centrale Autofocus voor moeilijke situaties. Soms kan een dier net niet goed in beeld te brengen met andere meteringen. Een centrale metering met AF-punten kan hiervoor de oplossing bieden.

Upload jouw mooiste foto van wilde dieren ook in onze GalleryIn de onderstaande video worden de tips verder toegelicht en zie je enkele praktische voorbeelden!

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta