Leren: Zweeffoto’s zelf maken

Leren: Zweeffoto’s zelf maken

Senta Bemelman 1410
In Photoshop kun je op magische wijze foto’s bewerken. Heb jij bijvoorbeeld wel eens jezelf of iemand anders laten zweven in de nabewerking?

Zweeffoto’s zijn ontzettend gaaf. Hierbij lijkt het alsof je moeiteloos in de lucht vliegt, zonder enige druk van de zwaartekracht. Dit kun je uiteraard niet, maar deze illusie levert wel droomachtige beelden op.

Je kan zelfportretten maken door middel van een trigger of afstandsbediening, waarmee je op afstand fotografeert. Maar een model gebruiken voor zweeffoto’s is uiteraard ook een optie!

Springen

Je kan op verschillende manieren een zweeffoto maken. Dit kan allereerst door te springen. Hierdoor komen de voeten los van de grond. Als je met een afstandsbediening werkt met een kabel, is springen niet een aanrader. Je loopt het risico om je camera (en statief) mee te trekken. Fotografeer bovendien met een hoge sluitertijd om het frame goed te bevriezen. Met een lange slutiertijd wordt de beweging zichtbaar en dat is in dit geval niet de bedoeling!

Leg ook een dik matras, luchtbed  neer of huur misschien een springkussen. Dan kom je zacht neer en hoe je niet alleen recht omhoog te springen.

Steunpunten verbergen

Daarnaast kun je ook een paaltje of muurtje als steunpunt gebruiken. Dit element kun je later uit de foto weghalen. Maar je kunt dit ook verdoezelen door bijvoorbeeld een lange jurk.

Video

In de onderstaande video wordt stap-voor-stap uitgelegd hoe je een prachtig zweefportret maakt!

Kijk ook hoe je objecten kan laten zweven in Photoshop!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta