Leren: zandzak gebruiken

Leren: zandzak gebruiken

Fokelien Broekstra 598
Een zandzak lijkt een onzinnige aanvulling op je fotoapparatuur, maar het is zeker wel handig! Vooral voor outdoorfotograaf bij extremere omstandigheden kan het een welkome aanvulling zijn.

Waarom een zandzak?

Heb jij weleens met harde wind een stabiele foto willen maken? Camera op statief en wachten tot de sluiter weer gesloten is? Je hebt vast gemerkt dat je statief met camera in deze omstandigheden ook begint te wiebelen. Een zandzak kan ervoor zorgen dat je statief steviger blijft staan. Veel statieven hebben een haak onder aan het statief, waardoor er makkelijk wat aangehangen kan worden. Heb je deze luxe niet, dan kun je er ook voor kiezen de zak op een van de poten van je statief te leggen. Dit zorgt voor meer stevigheid en balans.

Zandzak

Een zandzak kan natuurlijk een behoorlijk gewicht zijn om iedere keer mee te slepen. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk. Neem een lege plasticzak en een campingschepje mee, vul op locatie de zak met zand, modder of stenen en gebruik dit als jouw gewicht. Er zijn ook speciale zandzakken te krijgen. Het kan handig zijn om z’n speciaal gevulde zak achter in je auto te leggen. Mocht je naar een locatie gaan waar je auto in de buurt staat, dan kun je jouw gevulde zak meenemen. Dit scheelt je schepwerk op locatie.

Buitenwerken met lampen

Als jij je lampenset mee naar buiten neemt, dan is het verstandig om ook een paar zandzakjes bij je te hebben. Bij je camera met statief sta je waarschijnlijk de hele tijd in de buurt, de lampen staan vaak wat verder van je af. Het is dus fijn voor jezelf als deze goed stevig staan. Verstevig deze, helemaal in een winderige omgeving, met een zandzak. Hierdoor staat het statief steviger en kun je de kans op omvallen beperken.

Gebruik jij een zandzak als extra gewicht?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien