Leren: Word een betere fotograaf door visuele oefeningen

Leren: Word een betere fotograaf door visuele oefeningen

Senta Bemelman 410
Je kunt jezelf op veel manieren ontwikkelen als fotograaf. Ga ook eens aan de gang met visuele oefeningen.

In de fotografiewereld heb je veel manieren om te groeien als beginnend fotograaf. Je kunt ervoor kiezen om een opleiding of cursus te volgen, fotografieboeken aan te schaffen of misschien online het web af te speuren naar goede tips en trucs. De manier waarop je over fotografie leert, is een persoonlijke keuze.

Een andere manier waarop je ook over fotografie kan leren is door middel van videotutorials. Hierbij doe je niet alleen theoretische kennis op, maar zie je ook hoe dit er in de praktijk uit ziet. In de video worden handige tips en trucs toegelicht waar jij mogelijk baat bij hebt. Visueel leren werkt bij de ene persoon beter dan bij de ander. Ook visuele oefeningen kunnen jouw groei stimuleren als je graag op deze manier leert. Bekijk in de onderstaande video hoe fotograaf Sean Tucker spreekt over hoe je een betere fotograaf wordt, door middel van visuele oefeningen.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Zelf doen

Je kunt je fotografisch oog al trainen tijdens een wandeling op straat. Kijk om je heen, probeer je voor te stellen hoe je de omgeving in een foto zou vangen. Sta stil bij mogelijke composities of standpunten. Maak eventueel na het visualisatieproces een kiekje met je telefoon om je idee snel in de praktijk te brengen. Met je smartphone hoef je minder rekening te houden met instellingen dan bij je camera. Hierdoor ben je bewuster bezig met de compositie, leideinde lijnen en andere manieren om je foto nog beter te maken.

Hoe ontwikkel jij jezelf als fotograaf? Upload ook jouw mooiste straatfoto hier!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta