Leren: Wolken in je foto om kleuren vast te houden

Leren: Wolken in je foto om kleuren vast te houden

Fokelien Broekstra 392
Bij het maken van landschapsopnames zijn wolken vaak je grootste vrienden. Vooral bij een zonsopgang en zonsondergang kunnen ze je helpen een perfect plaatje te creëren. Maar welke wolken en hoe leg je deze kleuren het beste vast?

Kleur vasthouden

Bij een zonsopgang en zonsondergang kunnen prachtige kleuren vrijkomen. Om deze kleuren vast te leggen heb je wolken nodig. We hebben het niet over een grauw dik wolkendek, maar losse en dunne wolken. Deze wolken nemen de kleur op zodat jij een levendige foto krijgt. Ook overdag kan een wolk de kleur van de zon prachtig breken, waardoor je foto meer kleur krijgt. 

Weerberichten

Laat je, als je op het weerbericht hoort dat er wolken in de lucht hangen, niet afschrikken, soms lijkt een wolk dik maar valt het uiteindelijk  mee en levert het juist een prachtig kleurrijk beeld op. Een strak blauwe lucht is vaak een stuk saaier om te fotograferen. Er gebeurt weinig tot niks behalve dat de zon verdwijnt.

Inspiratie

Bekijk onderstaande beelden om een idee te krijgen van het gebruik van wolken. Door te kijken naar werk van een ander zullen jou fotografiekunsten ook sprongen vooruit maken.

Foto: Fokelien

Foto: Annemieke Stuy

Foto: Eduardo de Vlugt 

Foto: Lex Schulte 

Wil jij ook iemand inspireren met jouw foto’s? Deel dan jouw foto in de lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien