Leren: witbalans

Leren: witbalans

Senta Bemelman 2659
Licht lijkt wit, maar bestaat eigenlijk uit diverse kleuren. Camera's zien kleuren die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Door de witbalans-modus corrigeer je onder andere de kleurtemperatuur.

Het zonlicht van de vroege avonduren wordt als basis genomen bij witbalans. Kunstmatig licht, zoals gloeilampen produceren, heeft een oranje onderoon. De kleurtemperatuur wordt opgdeeld in twee soorten tinten: warm en koud.

Compensatie

Wanneer je in de P-, S-, of A-stand fotografeert met jouw camera, kunnen de kiekjes ineens oranje of blauw uitslaan. Deze kleuren zie zonder camera niet, omdat jouw hersenen automatisch kleuren en kleurtemperatuur compenseren.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in de eenheid Kelvin. De neutrale kleurtemperatuur staat bijvoorbeeld gelijk aan 5200-6000 K. Veel flitsers maken gebruik van deze hoeveelheid Kelvin om natuurlijk licht na te bootsen. Warme kleurtonen zijn rond 3000 K, terwijl koude kleurtonen meestal in ongeveer 8000 K. De verschillen in kleurtemperauur zijn afhankelijk van het tijdstip en de lichtsterkte. Zo is er bijvoorbeeld een groot verschil tussen de kleuren en de kleurtoon bij zonsongang en zonsondergang.

Witbalans

Met witbalans corrigeer je de kleurtemperaruur tot een neutrale kleur. Door tegengestelde kleuren, wordt de kleurtoon geneutraliseerd. De meeste camera's hebben een ingebouwde witbalans-correctie. Daarnaast kun je ook bij instellingen kiezen uit enkele automatische opties zoals 'Zonlicht' of 'schaduw' kiezen. De hoeveelheid opties verschilt per camera.
Bekijk hieronder bijvoorbeeld het verschil in kleurtoon op een foto van gloeilampen en natuurlijk licht van de zonsondergang.

Relatie

Kleurtemperatuur en witbalans zijn met elkaar verbonen, maar in de praktijk tegenpolen. je gebruikt namelijk witbalans om de kleurtemperatuur te neutraliseren door contemplaire kleuren tegenover elkaar te zetten.  Je kunt de witbalans op twee manieren bewerken. De eerste optie is om met de automatische witbalans-optie van jouw camera te werken. De andere mogelijkheid is om de kleurtonen achteraf te neutraliseren in een nabewerkingsprogramma zoals Photoshop of Lightroom.


Leer alles over witbalans in deze handige basiscursus.
 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta