Leren: Werken met RGB

Leren: Werken met RGB

Senta Bemelman 2532
De term RGB ken je vooral van het nabewerkingsproces in Photoshop. Maar wat betekent dit precies en waarom is dit belangrijk voor de kleuren op je foto?

Afwijkende kleuren zijn erg vervelend en vaak pas te merken wanneer je foto’s afdrukt, of op een ander scherm bekijkt. Die kleurafwijking staat ook bekend als ‘color cast’ of in het Nederlands ‘Kleurzweem.’ Om de juiste kleuren te krijgen moet de RGB-kleurcode in orde zijn. RGB staat voor Rood-Groen-Blauw. Uit deze kleuren worden alle kleuren op foto’s en andere digitale (foto)bestanden tot stand gebracht.

Ontstaan

De kleurafwijking komt voort uit kleurcodering. De meeste digitale foto’s hebben een kleurcodering die wordt geproduceerd door je camera en gelezen door scanners, printers en monitoren. De kleurcodering gaat op basis van licht, wat betekent dat drie lichtbundels samenkomen. De hoeveelheid licht die via een kleurkanaal binnenkomt, bepaalt de kleursterkte en heeft uiteindelijk invloed op het geheel. Als er vrijwel geen groen licht binnen komt, krijgt het beeld bijvoorbeeld een paarse gloed omdat rood en blauw overheersen. Kortom betekent dit dat een hoge RGB-waarde een lichte kleur betekent.

De waarde van een RGB-kanaal varieert van 0 tot maximaal 255. De waarde wordt altijd uitgedrukt in drie cijfers, die individueel voor R,G,B staan. Waarbij zwart: 0,0,0 is en wit 255,255,255. Bij een gelijke waarde van rood, groen en blauw gaat het om wit, zwart, of een grijstint. In de onderstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld hoe een paarstint is opgebouwd.

Kleurcombinaties

Printers gebruiken niet de standaard Rood-Groen-Blauw kleurpatronen, maar een afwijkende tint. De kleur Cyaan bevat de combinatie: 0, 255, 255. Door rood wordt geen licht doorgelaten, alleen blauw en groen worden volledig belicht. 
Magenta bestaat uit de combinatie: 255,0,255. Dit betekent dat geen groene kleur voor komt. De laatste kleur is geel: 255,255,0 door rood en groen wordt deze kleur geproduceerd.

In het kort

Er is een snelle manier om te kijken welke kleurtoon overheerst.
Kijk naar het hoogste getal:

  • Een hoog R-getal betekent een rood/bruintint
  • Een hoog G-getal betekent een groentint
  • Een hoog B-getal betekent een blauwtint

Kijk vervolgens naar het daaropvolgende hoogste getal
De tweede hoogste waarde bepaalt de tint van de sterkste kleur. Is het G-getal hoger dan het B-getal dan krijgt het R-getal een gele kleurtoon, in plaats van een paarstint (hoog B-getal, laag G-getal).

Op deze simpele manier leer je de kleurwaarden van je foto herkennen. Met dit besef kun je sneller herkennen wanneer een afwijkende kleur aanwezig is. De onderstaande tabel geeft een duidelijk overzicht van de kleurencombinaties.

In deze videotutorial zie je hoe je afrekent met kleurzweem.


 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta