Leren: Watermerk in je foto’s plaatsen

Leren: Watermerk in je foto’s plaatsen

Fokelien Broekstra 742
Wil jij op een simpele manier duidelijk maken dat een foto van jou is? Gebruik dan een watermerk. Heb jij een logo? Dan kun je deze in je foto plaatsen, soms is een tekst met een naam naar een website of je naam al voldoende. Wij leggen je uit hoe dit moet.

Watermerk

Een watermerk of copyright teken is een manier om duidelijk te maken dat een foto van jou is. Vaak wordt er een logo of naam in de foto’s geplaatst. Als je een foto wil verkopen kun je een groot copyright teken door de foto plaatsen. Hierdoor kan de koper van de foto er niks mee. Pas als de koper betaald heeft stuur je de foto zonder het watermerk toe.

Photoshoppen

Een watermerk toevoegen in Photoshop is heel simpel. Je kan het doen doormiddel van de T-knop. Wat staat voor tekst. Maar je kunt ook een afbeelding toevoegen. In onderstaande video wordt het proces uitgelegd door Dave Cross.

Rechten

Hoewel een watermerk mensen eerder weerhoudt van het  illegaal gebruiken van jouw foto's, kun je het nooit helemaal voorkomen. Een watermerk krijgt ook niet de schoonheidsprijs.

Een feit is dat de rechten voor een foto altijd bij de maker van de foto blijft. Pas 70 jaar na het overlijden van de maker vervallen de rechten van de maker. Het komt er dus op neer dat niemand zonder toestemming met jouw foto's in de weer mag gaan. Een watermerk is dus niet noodzakelijk. Wel raden wij je aan je naam in de EXIF-gegevens te plaatsen. Hierdoor kun je altijd bewijzen dat de foto van jou is.

Maak jij gebruik van een watermerk in je foto's?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien