Leren: Wat is vignettering?

Leren: Wat is vignettering?

Senta Bemelman 1160
Als grote donkerkleurige randen op jouw foto verschijnen dan heb je last van vignettering. Bij dit fenomeen neemt de helderheid in de hoeken van jouw plaat af.

Vraag jij je ook direct af waar die donkere vlekken vandaan komen? De afname van licht in de hoeken van jouw foto kunnen op verschillende manieren tot stand komen.

Zonnekap

De eerste boosdoener kan je zonnekap zijn. Als je een expemplaar hebt die voor een starterlens van 18-55 mm dient, dan kan je donkere hoeken krijgen als je deze gebruikt met een groothoelens. Vignettering wordt ookwel lichtafval genoemd.

Filter

Vignettering kan ook ontstaan door een filter die niet aasuit op je lens. Filters die gemaakt zijn voor de kitlens(18-55 mm) zijn vaak kleiner en dikker dan filters voor groothoelenzen. Wardoor de lichtval niet goed gelezen wordt door de camerasensor wanneer je met het filter fotografeert.

Soorten vignettering

Over het algemeen wordt gesproken van twee soorten vignettering.

Type 1: Optische vignettering

Dit type vignettering komt bij vrijwel iedere lens voor. Vooral bij prime lenzen en lenzen met een groot difragma komt dit fenomeen voor. Dit gebeurt vooral wanneer je met een klein diafragmagetal fotografeert, waardoor je diafragma wijd open staat. de buitenkant van je lens blokkeert in dit geval de lichtopname, waardoor de donkere plekken ontstaan.

Type 2: Pixel vignettering

Digitale camera's zijn regelmatig het slachtoffer van zogeheten pixel vignettering. Dit heeft te maken met de camerasensor. Bij digitale camera's zijn de pixels in dezelfde richting op de camerasensor bevestigd. De pixels in het midden vangen echter het licht op een andere manier dan de pixels aan de buitenkanten van de sensor, door de vorm van je lens. De pixels aan de buitenkant van de sensor krijgen daardoor minder sterk licht binnen, hierdoor ontstaan donkere vlekken.

Vignettering omarmen

Wanneer jij last hebt van vignettering, kun je dit ook omarmen. Veel fotografen voegen een vignettering-effect toe bij de nabewerking om de aandacht naar het onderwerp te leiden. Het lijkt daardoor alsof de vignettering een artistieke keuze was. Je kan vignettering ook makkelijk herstellen door een maskerlaag met lichte randen toe te voegen in Photoshop of Lightroom.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta