Leren: Wat is een systeemcamera?

Leren: Wat is een systeemcamera?

Senta Bemelman 648
Als fotograaf heb je keuze uit diverse soorten camera’s. De termen kunnen verwarrend zijn, waardoor je mogelijk niet weet welke camera bij jou past. Leer meer over systeemcamera’s!

Wanneer je opzoek bent naar je eerste camera kom je waarschijnlijk uit bij spiegelreflexcamera’s. Dit type camera maakt gebruik van een spiegel om opnamen te maken. Kijk hier hoe dit systeem precies werkt! Maar je hebt ook camera’s zonder spiegel. Deze worden ook wel systeemcamera’s genoemd.

Compact

Een voordeel van een systeemcamera is dat deze compacter en vaak ook lichter is dan een spiegelreflexcamera. Je kan een systeemcamera gemakkelijk gebruiken voor straatfotografie vanwege het gewicht en het compactere uiterlijk, waardoor je minder opvalt op straat. Ook heeft een systeemcamera nadelen. Zo past niet iedere lens op iedere camera en zijn er meer verschillende varianten dan bij spiegelreflexcamera’s.

Bekijk hier enkele systeemcamera’s

Verschillen

In de onderstaande video zie je enkele verschillen tussen spiegelreflex- en systeemcamera’s. Dit maakt mogelijk de keuze iets gemakkelijker, wanneer je twijfelt tussen deze twee varianten!

Deze video’s zijn in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta