Leren: Wat is een lensflare

Leren: Wat is een lensflare

Senta Bemelman 678
Direct zonlicht is prachtig om te fotograferen, maar kan ook vervelende vertekeningen opleveren. Lichtvlekken op beeld bijvoorbeeld, beter bekend als een lensflare. Maar wat is dat precies?

Soms kan een lensflare veel sfeer toevoegen op een foto. Bijvoorbeeld bij een zomers portret in het park. Maar vaak komen deze lichtbundeltjes ongewenst op je foto terug.

Een lensflare wordt gevormd doordat je sensor dit type licht niet kan lezen met de sensor. Dit komt onder andere door de manier waarop het licht, via je lens, bij de sensor terecht komt.

Ontstaan

Je lens bestaat uit diverse losse elementen. Deze onderdelen zitten in je lens verwerkt op eenzelfde manier als borden in een afdruiprek staan. Bij een goede lichtval komt het licht recht door de diverse lensonderdelen naar binnen op de sensor.  Op de onderstaande foto kun je zien hoe dit normaal gesproken gebeurt.

Als licht vanaf de zijkant je lens binnenkomt, kan het eindeloze keren gereflecteerd worden, omdat het niet recht op de sensor komt door de reeks lensonderdelen.  Doordat het licht (meerdere malen) wordt gereflecteerd, ontstaat een lensflare op beeld. Lees hier uitgebreid hoe een lensflare wordt veroorzaakt.

Oplossen

Een lenskap kan een oplossing voor dit probleem zijn. Omdat er geen omgevingslicht binnen komt, krijg je ook geen ongewenste lichtvlekken  Denk er wel aan dat de lenskap niet al het licht tegenhoudt. Het ligt ook aan jouw positie ten opzichte van de storende lichtbron. Zorg bijvoorbeeld ervoor dat deze liever niet (schuin) naast je onderwerp is, maar verder aan je eigen zijkant. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta