Leren: Waarom een telezoomlens?

Leren: Waarom een telezoomlens?

Fokelien Broekstra 711
Een telezoomlens heeft als voordeel dat je een voorwerp dichtbij kan halen, maar als je vrij dichtbij staat dat je ook nog een stuk uit kan zoomen. Je bent niet gebonden aan een brandpuntafstand waardoor je meer mogelijkheden met de lens hebt.

Waarvoor gebruiken?

Een telezoomlens is geschikt voor het fotograferen van wilde dieren, sport, portretten, eigenlijk alles kun je er mee vastleggen. Bij sport kan een sporter voor je langs komen en vervolgens weer afstand nemen. Denk bijvoorbeeld aan een motorcoureur. Eerst rijdt hij voor je langs, vervolgens gaat hij de bocht door om zijn ronde te rijden. Zodra hij jouw bocht weer in komt gereden kun jij hem gaan volgen met je lens. Uitzoomen als hij voor je rijdt en zodra hij van je af rijdt kun je gaan inzoomen.Foto: Stephan Jansen

Voordelen telezoomlens

Zoomlenzen hebben als voordeel dat je een groter zoombereik hebt. Kies je voor een lens met een vast brandpunt, dan moet je zelf gaan lopen om het juiste beeld te krijgen. Met een Telezoomlens kun je de afstand veranderen door te zoomen. Fotografeer je een eekhoorn, die zal niet naar je toe komen. Hiervoor moet je dus inzoomen. Rent hij uit het niets op je af, dan is er ook geen paniek, want je kunt met de lens gewoon uitzoomen.

Bereik van telezoomlenzen

Een telezoomlens is er in verschillende afstanden te krijgen. Een vaak gebruikte lens is de 70-300mm, daarnaast is er een 80-400mm lens, 30-110mm, 55-200mm etc. Voor ieder is er wel een geschikte teleobjectief te vinden.

Waarvoor gebruik jij een telezoomobjectief?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien