Leren: Voorkom bewogen beeld bij videografie

Leren: Voorkom bewogen beeld bij videografie

Senta Bemelman 334
Begin je met videografie, maar krijg je vaak bewogen beeld? Met deze tips leer je stabiel filmen.

Tijdens het filmen zie je kleine bewegingen van de camera vaak direct terug op beeld. Dit kan erg frustrerend zijn.

Grip

Houd de camera altijd met twee handen vast. Soms wil je het hogerop zoeken, waardoor je één hand omhoog steekt met jouw camera. Daardoor verlies je stabiliteit en zie je bewegingen terug. Ondersteun jouw camera met een hand en plaats de andere hand aan de zijkant van de camerabody.

Houding

Sta rechtop, buig op één knie en stap met je andere been voor je uit in een hoek van 45 graden. Vervolgens kun je met jouw arm of ellenboog op het been steunen. Hierdoor krijg je stabiliteit tijdens het filmen. Houd je armen tegen je zij aandrukt. Wanneer jouw armen naar buiten wijzen, kun je eerder trillen. Maak jezelf daarom compact en houd de camera dichtbij de borst.

In de onderstaande video zie je zeven houdingen voor stabiele opnamen.

Zoom

Probeer niet (te veel) in te zoomen, althans niet te veel. Wanneer je ver inzoomt, worden alle bewegingen benadrukt. Probeer om zo min mogelijk in te zoomen wanneer je zonder statief filmt. Bekijk hieronder nog meer handige film-hacks.

Omgeving

Gebruik elementen in de omgeving zoals muurtjes, palen en dergelijke. Soms heb je geen statief bij je als je op pad bent en spontaan interessante onderwerpen tegen het lijf loopt. Een statief blijft echter een belangrijk element om bewogen beeld te voorkomen.

Beeldstabilisatie

Veel camera’s hebben beeldstabilisatie. Deze functie vermindert bewegingen en trillingen van de camera, waardoor een stabieler beeld mogelijk is.

Oefenen

Ten slotte is stabiel filmen ook een leerproces. Oefen regelmatig door zonder statief de straat op te gaan en de technieken uit te testen.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta