Leren: vlinders fotograferen

Leren: vlinders fotograferen

Senta Bemelman 937
Vlinders worden met hun prachtige kleuren en unieke vleugelpatronen graag door macrofotografen gekiekt. Leer nu hoe jij ook de beste foto's van vlinders maakt!

Omdat vlinders snel wegvliegen, is het fotograferen ervan een lastige klus. Je weet immers nooit wanneer je er een treft! Met deze tips ben jij in ieder geval goed voorbereid, mocht het moment zich voordoen.

 

Fotografeer met los statiefhoofd

Als je een statief gebruikt, wil je deze over het algemeen goed vastzetten zodat jouw camera stabiel en veilig staat. Maar probeer bij het fotograferen van vlinders juist het statiefhoofd. Omdat vlinders snel bewegen, kun je geen tijd verliezen aan het losdraaien van jouw statiefhoofd. Door deze niet aan te draaien, krijg je optimale bewegingsvrijheid zonder kans op bewegingsonscherpte.

 

Fotografeer bij koud weer

Dagvlinders gebruiken de zon om zichzelf op te laden. Via hun vleugels vangen zij zonlicht en kunnen pas vliegen als hun lichaamstemperatuur tenminste 20 graden is. Wacht daarom op koud weer om betere foto's van  de vlinders te maken. De vlinders bewegen dan minder snel, waardoor jij een grotere kans hebt op een goede foto! Ook in de herfst blijven sommige vlindersoorten in Nederland, dus kans genoeg om nog een mooie vlinder tijdens de nazomer te treffen. 

Gebruik een snelle sluitertijd

Vanwege de bewegingssnelheid van vlinders is het handig om een hoge sluitertijd te gebruiken. Bevries de actie en gebruik een redelijke ISO-waarde voor een scherpe foto (ongeveer 400 bij voldoende licht). Gebruik bijvoorbeeld bij een tussen f/2.8-f/5.6 een sluitertijd van ongeveer 1/1600s.  Deze formule kan ook helpen om bewegingsonscherpte tegen te gaan.

 
Fotografeer jij ook graag vlinders? Deel jouw mooiste foto in onze Gallery
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta