Leren: twee diafragmawaarden op een lens

Leren: twee diafragmawaarden op een lens

Fokelien Broekstra 3147
Het is je wellicht al eens opgevallen dat de meeste zoomlenzen twee verschillende diafragmawaarden hebben. Vooral als je net begint met fotografie kan dit best verwarrend zijn. Wij leggen je daarom uit waar je op moet letten bij een zoomlens met twee verschillende diafragmagetallen.

Lens leren kennen

Als je een 18-105mm lens koopt met een diafragma van f/3.5 – 5.6. Dan moet je rekening houden dat niet je hele lens een diafragma heeft van f/3.5. Als je helemaal ingezoomd bent is de kleinste diafragmawaarde f/5.6. Tussen de 18mm en de 105mm loopt het diafragmagetal geleidelijk op.

Uitgezoomd

Als je lens op de meest uitgezoomde mogelijkheid staat, heb je bij de 18-105mm lens 18mm. Je kunt met een 18mm lens mooie groothoekopnames maken. Je kan met de lens op een diafragma van f/3.5 fotograferen, waardoor je met weinig licht toch nog een goede opname vanuit de hand kunt maken.

Ingezoomd

Fotografeer je met een ingezoomde lens, op 105mm, dan heb je meer licht nodig om een goed belichte foto te maken. Je diafragma is f/5.6. Hierdoor moet je met langere sluitertijden gaan werken waardoor een statief noodzakelijk is.

Vast diafragma

Er zijn ook zoomlenzen te krijgen met een vast diafragma. Ze zijn wat duurder, maar je bent er wel zeker van dat je op iedere zoomafstand hetzelfde diafragmagetal kunt gebruiken. Hierdoor weet je dat je met iedere zoomafstand dezelfde instellingen kunt gebruiken.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien

afbeelding van t.vanrijnberk_92184

"Als je helemaal ingezoomd bent is de kleinste diafragmawaarde f/5.6. Tussen de 18mm en de 105mm loopt het diafragmagetal geleidelijk op" .
Nee zo zet je iemand op het verkeerde been.
"als me helemaal ingezoomd hebt is de Grootste diafragmawaarde f/5.6' hoort daar te staan.
Ik weet het, dat bij diafragma's altijd gaat om 1:.. maakt het altijd moeilijk.
Vaste regel: een groter diafragma is een KLEINER getal.