Leren: timelapse maken met een ND-filter

Leren: timelapse maken met een ND-filter

Aäron Nasarany 432
Een timelapse is ideaal om een hoeveelheid gebeurtenissen binnen een enkele minuten te laten zien. Denk hierbij aan een prachtige zonsopkomst in de Malediven of de drukke straten van New York. Een ND-filter kan daarbij wel handig zijn!

Timelapse

Bij timelapse video's wordt vanuit een vast standpunt gefotografeerd. Periodiek neemt de fotograaf foto's om veranderingen vast te leggen. Een zonsopkomst is hierbij een perfect voorbeeld. Naast een timelapse bestaat er ook een hyperlapse. Bij een hyperlapse worden er ook foto’s genomen met een vastgesteld interval, alleen verandert de positie van de camera. Bij het maken van een hyperlapse wordt vaak gebruik gemaakt van een dolly om de camera positie op een vloeiende manier te veranderen.

ND-filter

Een ND-filter kun je vergelijken met een zonnebril: het laat minder licht door. In de wereld van fotografie kan een ND-filter enorm handig zijn bij het maken van foto’s met een lange sluitertijd zoals bij het fotograferen van watervallen. Door gebruik te maken van een ND-filter ben je in staat om met een lange sluitertijd te werken, zonder dat de foto overbelicht raakt. Met een ND-filter kun je ook een timelapse maken. Hoe je dat kunt doen, zie je in de video hieronder.

 

 

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron