Leren: Technieken om toeristen te verwijderen

Leren: Technieken om toeristen te verwijderen

Fokelien Broekstra 472
Soms vertellen de toeristen bij jouw foto onderwerp een verhaal, een andere keer lopen ze flink in de weg en verknallen ze juist je foto. Soms kunnen toeristen je foto aanvullen, als ze niet voor een belangrijk onderdeel staan. Ben je ze echt helemaal zat? Lees dan snel de volgende tips door.

Geduld

Geduld lijkt in elke fotografiesector terug te komen, maar ook bij toeristen is geduld noodzakelijk. Je zult merken als je rustig afwacht dat de toeristen op plekken gaan staan waar jij geen last van ze hebt. Ze staan niet voor jouw belangrijkste onderwerp waardoor ze je foto niet verpesten. Mocht deze tip toch niet helpen, ga dan door naar de volgende stap.

Bewegende toerist

Werkt de eerste optie echt niet, ga dan over op operatie: Bewegende toerist. Een feit is dat toeristen niet lang op 1 en dezelfde plek blijven staan. Daarom kun je kiezen om een serie foto’s te maken. Het handigste is om je camera op een statief te plaatsen, zodat je exact dezelfde locatie aanhoudt. Daarna kun je met de volgende stappen aan de slag:

  • Maak je eerste opname, belicht je foto goed
  • Maak zodra de grootste groep toeristen is verdwenen nog een opname
  • Herhaal het maken van de foto’s minimaal vijf keer
  • Zorg ervoor dat je statief of jou positie geen millimeter veranderd is
  • Lees daarna dit artikel om er achter te komen hoe je foto’s kan samenvoegen in Photoshop

Lange sluitertijd

De laatste optie is om met een grijsfilter te gaan werken en een lange sluitertijd. Omdat toeristen over het algemeen niet lang op een plek blijven staan zullen er schimmen ontstaan. Hierdoor zijn de toeristen minder afleidend. De juiste instellingen zijn lastig te noemen, denk aan een sluitertijd van F/22 en een sluitertijd van een minuut en experimenteer wat het beste resultaat geeft.

Deel jouw resultaat in onze lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien