Leren: Straatfotografie bootcamp

Leren: Straatfotografie bootcamp

Senta Bemelman 437
Hoe zat het ook alweer met straatfotografie? Met deze handige bootcamp ben je zo weer op de hoogte.

Straatfotografie kan in het begin spannend zijn. Je weet niet precies wat je moet fotograferen en hoe je (mogelijke) geportretteerden aan moet spreken. Met deze snelle bootcamp leer je enkele belangrijke onderdelen van de straatfotografie.

Heb geduld

Op straat gebeurt veel en kun je geneigd zijn om eindelijk op de knop van je camera te drukken. Maar kijk eerst wat interessant is, voordat je klikt. Heb geduld en wacht tot je een goed onderwerp ziet.

Je kunt ook op basis van de achtergrond een fotografieplek selecteren. Zoek een mooie achtergrond en wacht totdat de juiste mensen in beeld komen. Hierdoor hoef je niet continu op losse onderdelen in de omgeving te letten en geef je jezelf een focuspunt en ben je minder snel vermoeid. Wanneer je de hele tijd naar andere plekken in de omgeving kijkt, kun je overprikkeld raken. Vooral in het begin kan op straat fotograferen indrukwekkend zijn omdat je als fotograaf veel impressies tegelijk krijgt.

Wees respectvol

Bij straatfotografie maak je vaak kiekjes van onbekende personen. Dit kan ongemakkelijk zijn omdat je misschien twijfelt of je de persoon aan moet spreken om toestemming te vragen. Soms werkt het goed om onopvallend te fotograferen, zodat je de persoon op een natuurlijk moment vastlegt. De bewustwording van de camera kan onbedoeld ervoor zorgen dat de persoon gaat poseren. Maar zorg dat de persoon altijd weet dat hij of zij wordt gefotografeerd. Het is bijvoorbeeld leuk om de persoon de foto te laten zien als deze goed gelukt is. Vraag wel of hij of zij het oké vindt dat je een foto in bezit hebt. Zijn ze niet blij, verwijder dan de foto(‘s) en laat dit zien. Iedere fotograaf benadert mensen op een andere manier. Je kunt een vriendelijk praatje maken en vervolgens fotograferen wanneer je toestemming hebt. Of je kunt ongevraagd erop los schieten. Kijk hier hoe verschillende benaderingen een compleet ander resultaat opleveren.

Fotografeer de omgeving

Beperk jezelf niet alleen tot portretten. Ook de omgeving kan vaak een goed onderwerp zijn voor een krachtige foto.  

Do’s en don’ts

Bekijk in de onderstaande video snel wat je wel en vooral niet moet doen bij straatfotografie. Wees altijd open over het feit dat je mensen fotografeert. Daarmee voorkom je ongemakkelijke situaties.

Bekijk ook deze handige basiscursus over straatfotografie.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta