Leren: sterrenfotografie

Leren: sterrenfotografie

Aäron Nasarany 740
Van macrofotografie, landschapsfotografie, portretfotografie tot aan straatfotografie. Elk genre vereist een andere aanpak. Zo ook bij sterrenfotografie, op deze bijzondere vorm van fotografie gaan we nu dieper in.

Sterrenfotografie

Wat is de aarde toch mooi! De verschillende culturen, eeuwenoude gebouwen en talloze verschillende landschappen. We merken dat menig mens minder vaak naar boven kijkt, terwijl boven zoveel moois te zien is. Overdag kun je bijvoorbeeld een prachtige zonsondergang of zonsopgang fotograferen. De lucht is dan net een schilderij. Maar ook in de nacht is zoveel moois te beleven. Je kan bijvoorbeeld het noorderlicht of sterren in de eindeloze Melkweg fotograferen. 

Aanpak

Sterrenfotografie is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Bewolking
  • Lichtvervuiling

Door lichtvervuiling zijn sommige gebieden niet helemaal donker waardoor het uitermate moeilijk is om op een goede manier sterren te fotograferen.

Apparatuur

Om sterren te fotograferen heb je twee verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om met een hoge ISO-waarde te werken. Dit is helaas nadelig voor de kwaliteit van je foto omdat je meer kans op ruis hebt. Kies je voor een lage ISO-waarde, dan moet je gaan werken vanaf een statief en een hele lange sluitertijd. Hou er wel rekening mee dat wanneer je sluitertijd te lang is, dat je sterrensporen krijgt. In het filmpje wordt haarfijn uitgelegd hoe je sterren kan fotograferen.

 

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron