Leren : Stadgezichten in de avond fotograferen

Leren : Stadgezichten in de avond fotograferen

Fokelien Broekstra 544
Als je in een stad woont of op vakantie bent en een prachtig uitzicht hebt over een enorme stad, is het prachtig om in de avond een stadsgezicht te fotograferen. Maar waar moet je opletten?

Benodigdheden

Bij nachtfotografie werk je waarschijnlijk met een lange sluitertijd. Het is dus handig om een statief te gebruiken, om geen beweging in je camera te hebben. Met een timer of afstandsbediening, kun je er voor zorgen dat er ook bij het afdrukken geen beweging in je foto komt. Verder is het handig een SD-kaartje mee te nemen waar voldoende foto’s op geplaatst kunnen worden en een opgeladen batterij.

Aan de slag

Als eerste is het belangrijk de juiste belichting te kiezen. Als het diep in de nacht is, is de omgeving grotendeels zwart. Hierdoor zal je camera zelf de foto heel erg overbelichten waardoor er veel ruis in de foto te zien is. Probeer je belichtingspunt net naast het belichte gebouw te hebben. Hier is het licht het meest neutraal. Maak altijd eerst een testfoto en bekijk deze op je LCD-schermpje. Pas de instellingen van je sluitertijd en diafragma zo aan dat het op het schermpje een goed belichte foto is.Foto: Sjoerd van Duijn

Het statief

In een grote stad kan het dag en nacht druk zijn. Let er op dat jij met je camera niet overlopen kan worden. Blijf altijd in de buurt van je camera staan, hou desnoods de cameraband om je nek: mocht iemand het statief toch omstoten, dan ligt jou camera in iedergeval niet op de grond. 

Beste moment

Het mooiste moment om een stadsgezicht te fotograferen is rond blue hour. In deze periode is de lucht donkerblauw en vallen er nog details te zien. Ga je later in de avond op pad, dan merk je dat de lucht echt zwart is, zonder details.Foto: Stephan Jansen

Heb jij mooie nachtfoto's van een stadsgezicht? plaats deze dan in onze lezersgallery! Welke tip geef jij bij nachtfotografie?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien