Leren: Scherpstelpunt vergrendelen

Leren: Scherpstelpunt vergrendelen

Fokelien Broekstra 822
Veel beginnende fotografen weten niet dat deze functie bestaat: De mogelijkheid om je scherpstelpunt of de focus tijdelijk vast te zetten. Maar wanneer gebruik je dit en hoe werkt deze functie precies?

Scherpstelpunt vastzetten

Heb jij weleens plat op je buik gelegen om het voorste grassprietje scherp te krijgen? Maar iedere keer als jij je compositie ging veranderen, wijzigde je scherpstelpunt ook. Je kan je camera dwingen je eerste scherptelpunt vast te houden door de sluiterknop half ingedrukt te houden. Op deze manier blijft je scherpstelpunt gelijk, maar kun je de compositie wel wijzigen. Zodra jij de juiste beeld hebt, druk je de knop verder in en maak je de foto.

Portret

Ook in de portretfotografie kan dit handig zijn. Wil je de persoon in kwestie niet in het midden van je beeld hebben, kies er dan voor om eerst scherp te stellen op het gezicht, de sluiterknop half ingedrukt te houden en dan de compositie aan te passen. Je hoeft hierdoor je scherpstelpunt niet te verplaatsen, dit scheelt jou weer een handeling. Als je snel een volgende foto wil maken staat je scherpstelpunt nog gewoon in het midden.

Handleiding

Mocht de vergrendeling niet werken zoals wij het hebben uitgelegd, dan kan je jouw handleiding raadplegen naar de manier zoals het op jouw camera werkt.

Vergrendel jij je scherpstelpunt weleens?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien