Leren: rook fotograferen

Leren: rook fotograferen

Aäron Nasarany 1029
Naast het feit dat roken ongezond is, kun je wel interessante foto's krijgen door te experimenteren met rook. In dit artikel vertellen we je namelijk hoe je dit doet!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vooral bij fotografie. Zorg ervoor dat je de volgende spullen in huis hebt:

  • Een zwarte achtergrond: zwart is een perfecte achtergrond om zo de rook beter uit de verf te laten komen
  • Extra geheugenkaart: bij het fotograferen van rook ga je automatisch veel foto’s maken met een korte sluitertijd. Dus raakt je geheugenkaart sneller vol.
  • Lamp: net als bij elk ander fotografiegenre is een goede belichting essentieel.
  • Wierook: sommige zijn er dol op, terwijl de ander evarn walgt. Wierook zorgt voor een langzame verbranding wat leidt tot rook die niet binnen de kortste keren is verdwenen.
  • Statief: een statief zorgt voor stabiliteit. Onscherpe foto’s zijn hiermee verleden tijd. Natuurlijk in combinatie met de juiste camera-instellingen.

Positie

Heb je al de broodnodige spullen verzameld, dan is het tijd om alles te positioneren. De locatie moet windstil zijn, aangezien rook door een klein briesje al van richting verandert. De afstand tussen de camera en de achtergrond moet ongeveer anderhalve meter zijn en de lichtbron moet in een hoek van ongeveer 30 à 45 graden de rook belichten. Anders krijg je een flinke weerkaatsing van het licht en dat is juist niet de bedoeling.

Camera

Zet de ISO zo laag mogelijk en de sluitertijd rond 1/250. Je kunt altijd hiermee experimenteren afhankelijk van de situatie. Focus handmatig, aangezien rook constant aan het bewegen is. Het belangrijkste is om te experimenteren en te kijken met welke camera instellingen jij het beste werkt.

Rook fotograferen hoeft niet moeilijk te zijn. Oefening baart kunst. Heb jij al een rokerige foto gemaakt? Plaats hem in de gallery.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron