Leren: rode ogen verwijderen

Leren: rode ogen verwijderen

Senta Bemelman 806
Fotograferen in het donker is in het algemeen al een uitdaging. Portretten schieten bij weinig licht kan nog lastiger zijn. Je kan door flitslicht bijvoorbeeld rode ogen krijgen. Met deze tips leer je hoe je deze gemakkelijk verwijdert in de nabewerking.

Rode ogen

Als je de flitser gebruikt, is er een grote kans dat je model rode ogen krijgt. Dit komt doordat het oog een grote hoeveelheid licht in een keer binnen krijgt. Het oog werkt in principe hetzelfde als een camera, de pupil heeft dezelfde functie as een diafragma en bepaalt hoeveel licht binnen komt. Het netvlies vangt licht op en is vergelijkbaar met een sensor.  Wanneer een flitser afgaat, kunnen ogen moeilijk het binnenkomend licht beperken, op het netvlies wordt een grote hoeveelheid licht weerkaatst, wat je terugziet op de foto.  De rode kleur komt door het vaatvlies van het oog, dit voedt het netvlies en is rood gekleurd.

Nabewerking

Gelukkig hoef jij jouw mooie foto niet in de prullenbak te gooien door een paar rode ogen. Vaak heb je tijdens het fotograferen niet door dat je model rode ogen heeft, waardoor je na afloop tegen problemen aanloopt en dus afhankelijk bent van de nabewerking.

Fotografeer het liefste in RAW, dan is het formaat van je foto groter. Dit type bestand is handig voor de nabewerking omdat je door de grootte veel details kunt bewerken. Je kan in Photoshop rode ogen gemakkelijk verwijderen met het speciale ‘rode ogen gereedschap’. Dit valt onder het retoucheermenu en zie je als je met je rechter muisknop op het pleistericoontje klikt. Je selecteert de ogen, bevestigt de selectie en klaar is kees! In de onderstaande videotutorial wordt nog eens haarfijn uitgelegd hoe dit werkt.

Je kunt de ogen ook bewerken met de penseel-tool. Als je de brush kiest, werk met een dekking van ongeveer 70 procent. Hierdoor wordt het vlak dat je inkleurt niet te heftig. Zorg dat je kleur zwart is en vul het pupil voorzichtig met je penseel.

Hoe verwijder jij rode ogen op je foto? 
 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta