Leren: reflecties in het water fotograferen

Leren: reflecties in het water fotograferen

Fokelien Broekstra 772
In ons land zijn genoeg reflecties te vinden in het water, de grachten van verschillende steden, meertjes, waterplassen, je kunt het zo gek niet bedenken of je kan wel een reflectie in het water zien. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden als je een reflectie fotografeert.

Wind

Bij het fotograferen van water ben je afhankelijk van de wind die er staat. Het kleinste zuchtje wind kan er al voor zorgen dat het water alle kanten uit beweegt. Lastig als jij een perfect plaatje in gedachten hebt.  Hou er daarom rekening mee dat je soms even geduld moet hebben tot de wind gaat liggen en het water glad wordt.

Sluitertijd

Heb jij een dag uitgekozen dat het de hele dag lichtelijk blijft waaien, dan heb je de hele dag last van een rimpeling. Gelukkig hebben we als voordeel dat we de sluitertijd van de camera verder verlengen. Sluit je diafragma iets verder om je sluitertijd langer te kunnen maken. Overdag kan het best lastig om de juiste instellingen met een lange sluiter te vinden. Vooral als je op een zonnige dag fotografeert. Daarom kan het noodzakelijk zijn om gebruik te maken van een filter.

Filters

Een ND-filter of polarisatiefilter kunnen je verder helpen om een reflectie mooi op foto te zetten. Een polarisatiefilter kan een reflectie versterken. Het filter voegt namelijk meer contrast toe aan de foto. Daarnaast kan het filter de schittering van de zon tegengaan. Een ND-filter zorgt er voor dat jij je sluitertijd kan verlengen.

Standpunt

Het is wel belangrijk dat de omgeving en de reflectie elkaar versterken. Soms betekent dit dat jij je standpunt een beetje moet wijzigen. Zak bijvoorbeeld eens door je knieën of ga eens op je tenen staan. Soms kan dit de reflectie net wat beter uit laten komen om het plaatje compleet te maken.

Heb jij een mooie foto met een reflectie gemaakt? Deel de foto in onze lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien