Leren: Portretten met een glanzende achtergrond

Leren: Portretten met een glanzende achtergrond

Senta Bemelman 479
Maak je portretfoto’s opvallend door middel van een glanzende achtergrond. Leer snel hoe je hiermee werkt!

Portretfotografie geeft je veel creatieve mogelijkheden als fotograaf. Vooral wanneer je in de studio fotografeert, heb je veel controle over de set en belichting. Probeer nieuwe dingen uit en ga bijvoorbeeld aan de slag met aluminiumfolie of een andere glanzende stof voor opvallende portretten.

Reflectie

De reflectie is belangrijk bij het fotograferen met een glanzende achtergrond. Verwerk deze goed in je foto.

Scherm

Gebruik een scherm om de reflectie te beperken. Heb je bijvoorbeeld storende elementen in je studio staan, die je terugziet in de reflectie? Zet een scherm ertussen om de reflectie te isoleren.

Licht

Om te voorkomen dat je de lichtbron duidelijk terugziet in de reflectie, kun je deze van bovenaf op je model richten. Verzacht dit licht door het gebruik van een softbox of beautydish.

Kleurengels

Maak de portretten extra opvallend door kleuren toe te voegen. Werk met kleurengels en plaats een gelplaatje voor je lichtbron voor mooi, gekleurd licht. In de onderstaande video zie je hoe dit er in de praktijk eruit ziet.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta