Leren: patronen zien om je heen

Leren: patronen zien om je heen

Aäron Nasarany 909
Overal om ons heen zijn ze aanwezig: patronen. Patronen komen voor in allerlei soorten en maten en zien we terug in de meest simpele dingen. In dit artikel duiken we in de wereld van patronen.

Patronen

Een patroon is in principe een herhaling van vormen. Patronen kun je terugvinden in de wereld van fotografie en psychologie, maar ook in de wereld van muziek. Overal waar je kijkt zie je patronen. Zelfs als we kijken naar ons gedrag zien we een patroon. Op automatische piloot staan we op, smeren we onze boterhammen en reizen we naar ons werk. Als fotograaf werken we ook volgens een vast patroon: intake, shooten en editen. Als fotograaf is het ook de kunst om juist patronen te herkennen en die in jouw foto’s te integreren. Wat denk je van windmolens, rijtjeswoningen, zebrapaden, de kuipstoelen in verschillende stadia, de talloze parasols op de stranden van Spanje of de reusachtige flats in China?
Fotografie is een manier van kijken. Probeer maar eens op zoek te gaan naar patronen. Je merkt vanzelf dat patronen jouw foto’s interessanter maakt waardoor je de kijker nieuwsgierig maakt. Het is natuurlijk altijd een uitdaging om de kijker te laten boeien.
Hieronder een reeks foto’s waarbij patronen de hoofdrol spelen.

Heb jij wel eens een foto gemaakt met een patroon?

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron