Leren: Opvallende sportfoto’s maken

Leren: Opvallende sportfoto’s maken

Senta Bemelman 1194
In de sportfotografie heb je veel mogelijkheden. Zo maak je jouw sportfoto’s opvallend!

Aan de zijlijn van het sportveld wacht je met jouw camera op het perfecte shot. Met deze handige tips zorg je dat je bij elke sport goede foto’s schiet.

Ken het spel

Door het spel of de sport die je fotografeert te kennen, weet je precies waar je op moet letten. Bij een voetbalwedstrijd weet je daardoor bijvoorbeeld dat je het goal van de tegenstander al in de gaten kunt houden als de aanvallende partij in het midden van het veld de bal in bezit heeft. Door te weten waar je moet kijken tijdens het fotograferen, kun je sneller paraat staan als een opvallende gebeurtenis plaats vindt.

Focus op één persoon

Bij groepssporten is het mooi om af en toe op één persoon te focussen. Kijk gedurende de wedstrijd naar spelers die vaak genoemd worden of opvallende acties ondernemen. Soms kan bijvoorbeeld een speler ontzettend enthousiast reageren, of een specifieke pose aannemen, bij het maken van een doelpunt. Let ook op welke spelers goed presteren. In de media zal voor deze personen veel aandacht zijn als het een belangrijke wedstrijd is. Hiermee vergroot je de kans dat kranten of websites jouw foto’s willen publiceren.

Maak ook portretten van spelers voor of na de wedstrijd. Gebruik de onderstaande video voor inspiratie bij het maken van sportportretten. Hierin legt sportfotograaf John Todd uit waar je rekening mee moet houden.

Interactie

Focus ook op de interactie tussen sporters. De omhelzing na doelpunten en boze blikken bij fouten laten emotie zien die je als sportfotograaf wil vastleggen. Door de interactie vast te leggen maak je een portret persoonlijk en daarmee wijk je af van statische beelden van de sportactiviteit.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta