Leren: Optimaliseer je scherptediepte in de macrofotografie

Leren: Optimaliseer je scherptediepte in de macrofotografie

Fokelien Broekstra 343
Macro-lenzen hebben de zogeheten ‘sweet spot’, dit is de stand van je camera waarbij je het meest scherpe resultaat behaald. Maar wanneer spreek je van het scherpste resultaat?

Camera

De stand van je camera is eigenlijk de belangrijkste factor. Zorg dat deze waterpas staat, dus niet naar voor, achter of opzij gekanteld. Je fotografeert het onderwerp dus recht van voren. Hierdoor kun je de scherpte van je camera prima optimaliseren. 

Statief

Het beste en eigenlijk de grondslagregel in de macrofotografie is dat je de camera bij macrofotografie eigenlijk altijd op statief moet zetten voor een optimaal resultaat. Soms kan dat betekenen dat je het statief heel dichtbij de grond moet plaatsen om op de juiste hoogte met de bloem te komen.

Afstandsbediening of timer

Belangrijk is ook om niet aan je camera te zitten tijdens het maken van de foto, de kleinste beweging kan er al voorzorgen dat je foto onscherp wordt. Dat is onnodig omdat je ook gewoon een timer of afstandsbediening kan  gebruiken.Foto's zijn gemaakt door een van onze lezers: Gilbert de Bruijn, hij heeft inmiddels een mooi portfolio opgebouwd in onze lezersgallery. Wil jij dit ook? Deel dan jouw foto in de gallery

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien