Leren: mooie foto’s maken met je smartphone!

Leren: mooie foto’s maken met je smartphone!

Aäron Nasarany 398
De nieuwste telefoons en paradepaardjes van bekende merken zoals Apple en Samsung beschikken over krachtige camera's. De iPhone 7 Plus heeft zelfs een bokeh-functie. In dit artikel geven we tips over hoe je de mooiste foto’s maakt met jouw smartphone!

Smartphonefotografie

Plaatjes schieten kan tegenwoordig met verschillende soorten camera’s zoals spiegelreflexcamera’s, compactcamera’s en zelfs polaroid camera’s. Met de smartphonecamera kun je nagenoeg ook mooie foto's maken. 

 Maak je lens schoon

Aangezien onze smartphone vaak verdwijnt in onze broekzak, tas en in onze handen rust, wordt de camera vies. Daarom is het altijd slim om vooraf even snel de camera schoon te maken met een schoon doekje. Hierdoor vermijd je onscherpe foto’s.

Shortcut

De meeste smartphones beschikken over een sneltoets waardoor je de smartphonecamera in een handomdraai opent. We raden je aan om dit te doen zodat je geen enkel fotomoment hoeft te missen. Het kost namelijk veel tijd om jouw telefoon te ontgrendelen, vervolgens door je apps heen te scrollen en daarna op de camera app te drukken. Voordat je het weet is het moment voorbij.

Schiet in landschapsmodus

Filmen in verticale modus is een no-go. In de wereld van fotografie geldt dit wat minder als je een sterk argument hebt, bijvoorbeeld de compositie. Foto’s in een 16:9 verhouding komen natuurlijk over. 

Vermijd de flits

Net als op spiegelreflexcamera’s heeft de smartphone ook een ingebouwde fliser. Ook bij smartphones raden we je aan om flitsen te vermijden om de natuurlijke sfeer van de foto te behouden.

De regel van derden

Moderne camera’s hebben ook een handig hulpmiddel in de camera app: het weergeven van de regel van derden. Hierbij verschijnt een raster, waardoor jij precies ziet waar jouw onderwerp terecht moet komen. 

Foto’s via de spiegelreflexcamera worden achteraf grotendeels bewerkt in Adobe Lightroom of in Adobe Photoshop. Wist je zelfs dat je Adobe Lightroom kan downloaden op de smartphone? Downloaden kan hier (voor de Android) en hier (voor de Iphone)

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron