Leren met Wilmar: de foto van Theo

Leren met Wilmar: de foto van Theo

Jasper van Bladel 815
Voor de nieuwe rubriek 'Leren met Wilmar' vroegen we jullie foto's in te sturen ter beoordeling. Vandaag kijkt fotograaf Wilmar Dik naar de tweede foto in deze serie, gemaakt door Theo Groot.

Mooie foto Theo, bedankt voor het insturen. Technisch gezien heb ik er niets op aan te merken, dus ik geef je mijn persoonlijke mening over hoe ik denk dat de foto mooier/interessanter had kunnen zijn.

De mooiste delen van de foto vind ik al het groen (gras, bomen, reflectie van de bomen in het water en de dieren) en het feit dat je zo ver in de verte kan kijken. Minder mooi vind ik de lucht en de reflectie van de lucht in het water. Ik was bij het maken van een foto op deze locatie op de grond gaan liggen, zodat ik de onderdelen die ik het mooist vind in de foto meer in beeld had kunnen brengen. Een bijkomend voordeel is dat er dan wat grassprietjes of kleine bloemetjes onscherp op de voorgrond in beeld waren verschenen, waardoor je nog meer diepte krijgt.

Persoonlijk vind ik het linker gedeelte van de foto interessanter dan het rechter gedeelte, omdat de natuur diverser is. Ook is het kleurverschil en het contrast daar groter. Je had er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om meer te focussen op de herten aan de linkerkant waardoor je die dieren ook beter in de foto ziet terug komen. Maar wellicht heb je die foto’s ook wel gemaakt.

Wat betreft de nabewerking zie ik wel dat de foto met wat meer contrast in het middengebied (en wellicht met iets meer blauw in de highlights) nog iets sterker zou kunnen zijn. Ook zou je het pad in de verte kunnen weghalen, dan komt het gevoel van alleen zijn in de natuur nog sterker over. Bij andere soorten fotografie (pers bijvoorbeeld) is dergelijke aanpassing van de werkelijkheid in photoshop echt not-done, maar bij natuurfotografie geschoten als vrij werk vind ik dat het best moet kunnen.

De rubriek

Als je ook wil leren met Wilmar stuur dan een foto in via jasper@clipboard-publishing.nl o.v.v Leren met Wilmar en wie weet zie je je eigen foto straks terug in deze nieuwe rubriek!

Over Wilmar

Wilmar Dik is fotograaf en woont in Den Haag. Hij werkt nationaal en internationaal en maakt zowel werk in opdracht als eigen werk. Hij probeert met ongewone composities, lange sluitertijden en verrassende invalshoeken zijn fotografie kleur te geven.

Info: wilmardik.nl, reclamebeeld.nl en de net vernieuwde reisfotografie website wilmarphotography.com


Foto: Wilmar Dik