Leren met Wilmar: de foto van Robert

Leren met Wilmar: de foto van Robert

Redactie 1063
Voor de nieuwe rubriek 'Leren met Wilmar' vroegen we jullie foto's in te sturen ter beoordeling. Vandaag kijkt fotograaf Wilmar Dik naar de derde foto in deze serie, gemaakt door Robert Wotte.

Leren met WilmarEen zonsondergang kan prachtige foto’s opleveren, zoals je hier ziet op de foto gemaakt door Robert Wotte. Deze foto is gemaakt in de richting van een sterke lichtbron, waardoor de camera de foto erg donker belicht. Dat zie je aan de diep zwarte bomen aan de onderkant.

Voor een mooi resultaat kun je ervoor kiezen om de foto met een halve stop over te belichten. Dan zie je net iets meer detail in de bomen. Je kunt er ook voor kiezen om de zwarte bomen te gebruiken als dramatisch kader in de foto. In dat geval had ik bij deze foto verder ingezoomd, zodat de hoogste boom hoger in de foto uitsteekt en de lagere bomen de onderkant van de foto als het ware omlijsten. 

Ik zie dat de originele foto een oranje/groenachtige tint heeft. Als je de foto opent in photoshop en naar de RGB-waarde kijkt, dan zie je dat de kleuren rood en groen de boventoon voeren en dat er weinig blauw zit in de foto. Ik heb daarom iets meer blauw toegevoegd in de foto. Daarnaast heb ik de foto iets lichter gemaakt. Ik vermoed namelijk dat dit een meer natuurgetrouw beeld geeft van de scène.

Robert schreef dat hij de voorkeur heeft om geen kleuren te bewerken en ook deze foto komt rechtstreeks uit de camera. Kleurbewerking wordt inderdaad wel eens op zo’n manier ingezet dat foto niet meer natuurgetrouw is. Maar kleurbewerking wordt ook gebruikt om ervoor te zorgen dat de foto juist meer lijkt op wat je ogen registreren. Wat een camera vast legt komt namelijk niet altijd overeen met wat je ogen zien. Met kleurbewerking kun je de exposure, witbalans en/of contrast corrigeren zodat het eindresultaat meer overeenkomt met wat het menselijke oog ziet. 

Ik zie dat de foto is gemaakt met een sluitertijd van 1/250 en een diafragma van 22. Als je snel voorbij vliegende vogels fotografeert dan raad ik aan een iets snellere sluitertijd te gebruiken. Dan zal de vogel ook scherper zijn. Een volgende keer zou je dus bijvoorbeeld de foto kunnen maken met 1/750 en diafragma van rond de 16.

De rubriek

Als je ook wil leren met Wilmar stuur dan een foto in via jasper@clipboard-publishing.nl o.v.v Leren met Wilmar en wie weet zie je je eigen foto straks terug in deze nieuwe rubriek!

Over Wilmar

Wilmar Dik is fotograaf en woont in Den Haag. Hij werkt nationaal en internationaal en maakt zowel werk in opdracht als eigen werk. Hij probeert met ongewone composities, lange sluitertijden en verrassende invalshoeken zijn fotografie kleur te geven.

Info: wilmardik.nl, reclamebeeld.nl en de net vernieuwde reisfotografie website wilmarphotography.com


Foto: Wilmar Dik

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie