Leren met Wilmar: de foto van Bernadette

Leren met Wilmar: de foto van Bernadette

Jasper van Bladel 857
Voor de nieuwe rubriek 'Leren met Wilmar' vroegen we jullie foto's in te sturen ter beoordeling. Vandaag kijkt fotograaf Wilmar Dik naar de eerste foto in deze serie, gemaakt door Bernadette Lere.

Leuk dat je een foto hebt ingezonden voor de rubriek ”leren met Wilmar”. Een belangrijk element van foto’s is dat de lijnen mooi recht zijn voor een rustig effect, of juist opvallend scheef voor een meer kunstig effect. In deze foto zijn de lijnen van het hoofdonderwerp (de brug) mooi recht, wat toevoegt aan de vredige uitstraling van het plaatje. Qua compositie had ik zelf de brug wat groter in beeld gebracht, bijvoorbeeld door dichter bij te staan of om nog meer in te zoomen dan 125 mm. Op die manier trekt het hoofdonderwerp nog meer de aandacht. De scherpte van de foto ligt op de bladeren aan de rechterkant voor de brug. Probeer altijd op het hoofdonderwerp scherp te stellen.

Deze foto bewijst maar weer dat je ook tijdens regenachtig weer mooie foto’s kan maken. Als je ervoor kiest om in de regen te fotograferen, dan kun je een interessant effect krijgen met een wat langzamere sluitertijd. Ik zie in de instellingen dat je de foto met 1/400 sluitertijd hebt gemaakt. Dat is redelijk snel. Met bijvoorbeeld rond de 1/100 van een seconde waren de streepjes van de regendruppels wat langer geweest. Dat maakt de foto net wat spannender. Je hebt deze foto gemaakt met een brandpunt van 125 mm, om dan met een sluitertijd van 1/100 een scherpe en bewegingsvrije foto te krijgen is het wel belangrijk om met een statief te werken.  

Ik ben zo vrij geweest je foto iets te bewerken, door het gedeelte rechts onderin uit te snijden, de foto iets donkerder te maken en het contrast iets te verhogen. Hiermee springt het hoofdonderwerp er wat meer uit en wordt de foto nog iets levendiger.

Ik hoop dat je wat aan mijn kritiek hebt. Heel veel plezier met het maken van mooie fotos!

De rubriek

Als je ook wil leren met Wilmar stuur dan een foto in via jasper@clipboard-publishing.nl o.v.v Leren met Wilmar en wie weet zie je je eigen foto straks terug in deze nieuwe rubriek!

Over Wilmar

Wilmar Dik is fotograaf en woont in Den Haag. Hij werkt nationaal en internationaal en maakt zowel werk in opdracht als eigen werk. Hij probeert met ongewone composities, lange sluitertijden en verrassende invalshoeken zijn fotografie kleur te geven.

Info: wilmardik.nl


Foto: Wilmar Dik