Leren: macrofotografie met tussenringen

Leren: macrofotografie met tussenringen

Kim Sieders 395
Een tussenring is een verlengstuk dat tussen de lens en de camera geschroefd kan worden, zodat je van dichterbij kan focussen. Je kan dus optisch dichter bij je onderwerp komen, wat voor veel macrofotografen heel handig is. Hoe je precies met tussenringen werkt en welke verschillende soorten er allemaal zijn, lees je hier!

Wat is een tussenring?

Een tussenring is dus simpelweg een verlengstuk voor je lens. Er zit geen glas in een tussenring, dit is alleen bedoelt om dichterbij je onderwerp te kunnen komen. Je kan met één tussenring werken, maar ook meerdere tussenringen op elkaar stapelen om tot een nog grotere vergroting te komen.

tussenringen

Verschillende tussenringen

Er zijn verschillende soorten tussenringen. Ze komen in verschillende maten voor(bijvoorbeeld 12mm, 20mm en 36mm), maar ook in de mechaniek kunnen tussenringen verschillen. Sommige tussenringen werken bijvoorbeeld wel met autofocus en anderen slechts met handmatige focus.

Werken met tussenringen

De tussenringen kun je dus makkelijk vastmaken tussen je lens en je camera. Hoe meer tussenringen je gebruikt, des te groter de vergroting zal worden. Maar ook hier telt de basisregel van de vergrotingsfactor van de brandpuntsafstand: hoe lager de brandpuntafstand, hoe meer je zult merken van de vergroting van de tussenringen. De vergroting die een 50mm lens met een tussenring krijgt zal dus groter lijken dan de vergroting die een 300mm lens met een tussenring krijgt.
Afhankelijk van de tussenring die je aanschaft zul je wel of niet het diafragma kunnen instellen of automatisch kunnen focussen. Doordat de tussenringen die deze opties bieden de benodigde elektrische contacten moeten hebben, zijn deze vanzelfsprekend ook een tikkeltje duurder.

Werk jij weleens met tussenringen?

tussenringen

Foto door: Anja Pietsch

afbeelding van Kim Sieders
Door: Kim Sieders

Kim Sieders |

22, fotografe, studente.

Bekijk alle artikelen van Kim