Leren: Maak creatieve illusie foto’s

Leren: Maak creatieve illusie foto’s

Senta Bemelman 808
Bij een illusie foto is niets wat het lijkt. Door twee, of meerdere, totaal verschillende foto’s te combineren krijg je verrassend leuke resultaten!

Een illusie foto is vergelijkbaar met een collage, alleen lopen de foto’s naadloos in elkaar over en worden een onderdeel van elkaar. De kunst is om twee foto’s te zoeken die mooi op elkaar aansluiten.

Leren

Het maken van illusie foto’s is niet alleen leuk, maar stimuleert je ook om creatief na te denken. Je gaat anders naar vormen en kleuren kijken om twee foto’s in elkaar over te laten lopen. Als je bijvoorbeeld weer de camera neemt is het belangrijk om bij deze foto, waarbij de lens in het midden van het beeld staat, een bijpassende compositie te kiezen. Zorg ervoor dat de weg ook gecentreerd in beeld is gebracht om dit goed aan te laten sluiten. Kies voor een foto met diepte, hierdoor lijkt het alsof je in de camera kijkt.

Vind je het lastig om twee foto’s te zoeken die je samen kunt voegen, probeer dan de onderstaande punten te gebruiken om de selectie makkelijker te maken.

Vorm

Zoek in de foto interessante vormen. Vooral ronde vormen zijn interessant omdat je hiermee goed diepte kunt tonen, zoals bij het voorbeeld met de cameralens. Ook vierkante vormen kunnen een goed venster zijn bij illusie foto’s.

Reflectie

Spiegels, spiegelbeelden of regenplassen op straat. Het werkt vaak ook mooi om de reflectie te gebruiken voor je illusie foto. Neem bijvoorbeeld een model en kijk zet hem of haar voor of naast een reflecterend oppervlak. Verander dit vlak in de nabewerking in een bosrijk gebied of breng je model oog in oog met een wild dier.

Textuur

Je kunt ook op de textuur van het onderwerp letten bij de selectie. Neem bijvoorbeeld een foto van een wasmachine met open deur. Je gebruikt meestal wasmiddel of waspoeder voor een schone was. Sneeuw lijkt qua textuur enigszins op waspoeder. Gebruik dit om de illusie tot stand te brengen. Wees creatief en laat bijvoorbeeld de sneeuw niet in het bakje bovenin terugkomen, maar in de trommel.

Tutorial

In de onderstaande videotutorial leer je hoe je een weg terug laat komen in de wasmachine.

Ging het iets te snel? Hieronder vind je de stappen kort omschreven.

Stap 1

Dupliceer de foto en verwijder de achtergrondlaag, omdat deze beveiligd is. Geef ook iedere laag die je gebruikt een specifieke naam. Daardoor zie je snel wat je bewerkt.

Stap 2

Gebruik een pen-tool om het deel te selecteren dat je uit de foto verwijdert. Als dit een perfect ronde opening is, dan kun je ook het ‘elipse’ selectietool gebruiken. Hierdoor krijg je een masker, die je terugziet in een aparte afbeelding naast, die je ziet naast het afbeeldingsicoontje van de laag.

Stap 3

Voeg de tweede foto van een weg toe als nieuwe laag. Zorg dat de originele foto bovenaan staat in het lagenvenster en kies voor een lage zichtbaarheid. Hierdoor kun je de weg door de andere foto heen zien en heb je tegelijk een indicatie van de locatie van de trommel. Selecteer vervolgens met de pen-tool delen van de weg op de laag met de tweede foto. Zorg ervoor dat je twee punten kiest binnen de ruimte van de trommel. Omcirkel daarna de rest van de weg onder en buiten de omlijning van de trommel. Verbindt uiteindelijk de twee punten binnen het trommel-gebied en klik hierbij om ctrl om de selectie vast te leggen.

Stap 4

Houd de selectie die je met de pen-tool hebt gemaakt van de weg vast. Klik vervolgens op het masker dat je hebt gemaakt bij de laag met de originele foto. Klik op het icoontje van het masker en klik op ‘ delete.’ Wanneer je de zichtbaarheid van de originele laag weer op 100 procent zet, zie je dat (een deel van) de weg blijft staan.

Stap 5

Voeg een reflectie van de weg toe in de deur van de wasmachine door deze in een apart venster te spiegelen en te kopiëren. Beweeg de afbeelding heen en weer totdat het natuurlijk oogt en verminder de zichtbaarheid. Verwijder ook delen van de foto die buiten het deurtje vallen.

Pas ten slotte de kleuren en belichting aan om de twee foto’s één geheel te maken. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta