Leren: LOMO-effect in Lightroom

Leren: LOMO-effect in Lightroom

Senta Bemelman 536
In Lightroom kun jij ervoor zorgen dat jouw foto’s uit een analoge camera zijn gerold. Met deze handige tutorial leer je snel hoe je dit voor elkaar krijgt!

Mogelijk klinkt de term ‘LOMO-effect’ onbekend in de oren. Hiermee wordt gedoeld op een Russisch cameramerk waarvan de fototoestellen op analoge basis werken. De foto’s die je ermee maakt, zijn erg typerend door de zachte en onscherpe randen, de hoge saturatie en vignettering. Lees meer over wat vignettering precies is.

Retro

Door een LOMO-effect na te bootsen in Lightroom krijgt je foto een retro uitstraling. Dit kan je kiekje interessant maken. Het lijkt net alsof je foto in de donkere kamer tot leven is gebracht wanneer je deze afdrukt.

Kleuren

Voor een LOMO-effect zijn de kleuren belangrijk.Zorg dat je saturatie toevoegt en bepaalde kleurtonen, zoals magenta, in je plaat terug laat komen. Voeg ook ruis toe als finishing touch. In de onderstaande video laat Aaron Nace van PHLEARN zien hoe je dit zelf doet. Binnen pakweg twaalf minuten ben je volledig op de hoogte. Kijken!

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta