Leren: lensflare in een studio

Leren: lensflare in een studio

Aäron Nasarany 461
Lensflare: Het klinkt je misschien niet gelijk bekend in de oren, maar waarschijnlijk ben je het ooit weleens tegen gekomen in een van je foto's. Wij leggen je uit wat lensflare is en hoe je het kan gebruiken in een foto.

Lensflare

Een lensflare ontstaat wanneer een lichtbron direct in het objectief schijnt. Hierdoor ontstaan er cirkels of een soort gloed in het beeld zoals hieronder:

Foto is gemaakt door Raisa Zwart

Fotografen die een voorliefde hebben voor natuurlijk licht zijn vaak wel op de hoogte van een lensflare. Het is een kwestie van smaak, aangezien een lensflare het beeld kan verstoren omdat het misschien te veel aandacht trekt of omdat de lensflare op het onderwerp valt waardoor het onderwerp letterlijk in het zonnetje staat, maar dan teveel. Het kan ook een magische sfeer toevoegen aan het beeld. Mocht je geen liefhebber zijn van lensflare, dan kun je altijd nog een zonnekap gebruiken. Maar hoe kun je een lensflare nou creëren in een studio?

Studio

Een studio is natuurlijk een compleet andere setting dan de buitenomgeving. In de studio heb je de volledige controle over het licht. De lichtbronnen kun je verstellen qua lichtsterkte en positie waardoor je diverse sferen kunt creëren. Zelfs in de studio kun je een lensflare creëren. In de video hieronder legt portretfotograaf Gavin Hoey hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

 

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron