Leren: landschapsfotografie in zwartwit

Leren: landschapsfotografie in zwartwit

Aäron Nasarany 491
In de wereld van fotografie speelt kleur een grote rol. Je kunt er namelijk voor kiezen om een bepaalde kleur in je serie foto’s terug te laten komen om eenheid te creëren. Je kunt er ook voor kiezen om landschapsfoto’s te maken in zwart en wit. In dit artikel behandelen we zes handige tips hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Toegevoegde waarde

Vaak worden foto’s omgetoverd tot zwartwit terwijl ze dan minder goed uit de verf komen. Zwart-witf moet een toegevoegde waarde hebben. Zo kan het bijvoorbeeld het contrast versterken of juist een bepaald gevoel versterken zoals verdriet.

Zoek naar textuur

Naast contrast is het belangrijk om naar textuur te zoeken. Denk hierbij aan een rustige zee met een reusachtige klif. Een lijnenspel wordt door zwartwitfotografie ook behoorlijk versterkt.

ND-filter

Om het verschil tussen diverse texturen te versterken, kun je gebruik maken van een Neutral Density Filter (ND-filter). Een ND-filter werkt als het ware als een zonnebril voor de lens. Het laat minder licht binnen, waardoor je de sluitertijd kan vertragen.
Zwart-witfotografie is een leerpunt om als fotograaf te groeien. Door alles zwart-wit te zien focus je je meer op het contrast zoals een rustige zee ten opzichte van de golfbrekers.

Ben je toch meer een liefhebber van kleur, dan kun je in dit artikel lezen over de mogelijkheden die je hebt met kleur bij landschapsfotografie.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron