Leren: Vogel- en kikkerperspectief

Leren: Kikker- en vogelperspectief

Fokelien Broekstra 2553
Er zijn verschillende perspectieven in de fotograferen. De meest bekende zijn de kikker- en vogelperspectief. Maar ken jij deze termen ook? Het verschil tussen de twee verschillende perspectieven leggen we in dit artikel uit.

Kikkerperspectief

*Kwaaaak* je kijkt als je een kikker hoort snel naar de grond, de berm of de sloot langs de weg. Een kikker bekijkt de wereld vanaf de grond, voor ons is dat een laag perspectief. Bij een kikkerperspectief fotografeer je van dichtbij de grond omhoog. Je kan hierdoor bijvoorbeeld duidelijk maken wie de baas is, een mens kijkt namelijk op je neer. Soms kan een laag standpunt voor bijzondere foto’s zorgen.Foto: Marlou Nijpels

Vogelperspectief

Een vogel vliegt door de lucht, zit in een boom of zit boven op het dak van je huis. Een vogel bekijkt de wereld vanaf een grote hoogte. Het kijkt op de wereld neer. Je kan door dit perspectief een voorwerp van bovenaf fotograferen. In een vogelperspectief kijk je altijd op de dingen neer, dit kan van een grote hoogte zijn maar ook vanuit een staande positie. Als je een tafel van bovenaf fotografeert is het al een vogelperspectief.

Gebruik jij weleens een vogel- of kikkerperspectief in je foto’s?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien