Leren: Invloed van licht op emotie

Leren: Invloed van licht op emotie

Senta Bemelman 531
Belichting is een essentieel onderdeel van de fotografie. Licht heeft ook veel invloed op de emotie van kijkers. Leer snel waarom.

Bij studiobelichting heb je als fotograaf de volledige controle over de belichting. Hierdoor is het belangrijk om de basis van studiobelichting te begrijpen. Vervolgens kun je experimenteren met lichtbronnen en soorten belichtingen. Het licht heeft niet enkel invloed op het uiterlijk van de foto, maar kan ook een bepaalde emotie oproepen.

Emotie

Bij een belichting met een sterk schaduwspel krijg je een minder fijn gevoel dan bij zacht licht. In de onderstaande video zie je precies hoe diverse belichtingen andere emoties oproepen. Leer ook hoe jij een goede emotie en belichting kiest voor jouw portretten. Kijk voor meer handige video’s op het YouTube-kanaal van The Slanted Lens!

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta