Leren: Infraroodfotografie

Leren: Infraroodfotografie

Fokelien Broekstra 2146

Infraroodfotografie komt steeds vaker voorbij, maar hoe maak je een goede infraroodfoto en waar moet je op letten? Wij geven je een paar handige tips om je op weg te helpen.

Een normale foto

Bij infraroodfotografie maak je gewoon een foto zoals je normaal ook doet. Je gebruikt dezelfde lens en de zelfde instellingen. Eigenlijk heel simpel. Denk dus niet te moeilijk. Zorg ervoor dat er niet te veel schaduwen in de foto zichtbaar zijn, deze worden door het infrarood extra aangedikt.

IR-filter

Begin met het plaatsen van je statief en het kiezen van je compositie. Stel eerst je beeld goed scherp en zet vervolgens de autofocus uit. Als je helemaal tevreden bent en de camera staat klaar om af te drukken, draai je de filter voor je lens. Als je de filter op je camera hebt gedraaid, zie je niks meer door de zoeker. Hierdoor raakt je autofocus van slag als je deze op automatisch laat staan.

Statief

Wij raden je altijd aan een statief te gebruiken voor de foto. Hierdoor weet je zeker dat het beeld is zoals je het eerder had bedacht. Een lange sluitertijd is ook handig als je een lange sluitertijd gebruikt. Hierdoor krijg je geen beweging in je foto’s. Zorg er bij een langere sluitertijd ook voor dat je timer is ingesteld of dat je een draadloze ontspanner hebt. Als jouw afstandsbediening op infrarood werkt, moet je er voor zorgen dat dit lampje niet in de lens schijnt. Hierdoor mislukken je foto’s.

Gevoeligheden

Vermijd hoge ISO-waarden. Als het juist jou plan was ruis in de foto te gebruiken. Kun je natuurlijk met een hogere ISO-waarde experimenteren. Dit is afhankelijk van wat je zelf wil.

Zonnekap

Heeft jou lens een zonnekap, zet deze dan altijd op de lens. Hiermee voorkom je dat er rechtstreeks zonlicht op het filter komt. De zonnekap voorkomt dat je uitgebrande delen of lelijke flares in je foto krijgt. Vermijd ook schaduwdelen in je compositie, want deze worden door het IR-effect nog versterkt.

Raw

Waarschijnlijk doe je dit al, maar bij infrarood altijd in RAW. Hierdoor heb je veel meer mogelijkheden voor de nabewerking. Ook is het handig voor de witbalans.

In Rome is onlangs een mooie fotoreportage gemaakt in infrarood. Wie weet haal jij hier inspiratie uit!

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien