Leren: hoe gebruik je een reflector?

Leren: hoe gebruik je een reflectiescherm

Kim Sieders 326
Met behulp van een reflectiescherm kun je licht weerkaatsen. Deze schermen worden gebruikt om licht te vangen en terug te kaatsen op het onderwerp van de foto. Op deze manier kun je schaduwen opvullen en je foto’s een mooie gloed geven. In dit artikel leggen we uit hoe je een reflectiescherm precies gebruikt en welke soorten er allemaal zijn!

Verschillende soorten

Wanneer je voor het eerst op zoek gaat naar een reflectiescherm zul je versteld staan van de verschillende soorten en maten die je tegen komt. Je hebt ronde reflectieschermen, vierkante en driehoekige. Er zijn gouden, bronzen, witte en zilveren reflectieschermen en elke mogelijke combinatie van de voorgenoemde. Er zijn reflectieschermen met een handvat en reflectieschermen die je aan een speciale opstelling kan vast maken. Ook zijn er verschillende vormen: van enorme reflectieschermen die voornamelijk in studio’s gebruikt worden, tot de kleine handformaat reflectieschermen die makkelijk in je tas passen.
Wat voor jou het beste werkt is natuurlijk een persoonlijke voorkeur. Ga eens naar een fotowinkel en vraag naar de verschillende mogelijkheden. Houd er een paar vast om te zien wat voor jou lekker in de hand ligt. Bedenk ook dat hoe groter het reflectiescherm wordt, hoe moeilijker hij vast te houden zal zijn, vooral wanneer er veel wind staat! Ook de vorm is een persoonlijke voorkeur. Sommige fotografen zweren dat de driehoekige vorm makkelijker vast te houden is, terwijl anderen liever met een ronde werken. Ook de kleur is een persoonlijke voorkeur en zal afhangen van jouw stijl.

Reflectiescherm

Een reflectiescherm gebruiken

Je kunt het reflectiescherm op vele manieren gebruiken. Je kunt hem zelf vasthouden, het model kan hem vasthouden of je roept de hulp in van een assistent. Je kunt hem ook vastbinden of op een speciale opstelling plaatsen.
Met een reflectiescherm weerkaats je dus het licht van een aanwezige lichtbron, zoals de zon. Je moet er dus voor zorgen dat je eerst de zon vindt, voordat je deze vanuit de juiste hoek kan weerkaatsen op je model. Je wilt niet dat het licht te sterk is, voor je het weet verblind je je model! Er is geen gouden tip voor het vinden van de juiste hoek, dit zul je moeten trainen door veel heen en weer te bewegen met het reflectiescherm.
Hoe verder je het reflectiescherm van het model vandaan houdt, hoe zwakker het weerkaatste licht zal zijn. Afhankelijk van de situatie zul je veel of weinig licht terug willen kaatsen op je model, maar ook hier is geen gouden tip voor. Behalve misschien “reflecteer met mate,” want te veel reflectie kan al snel onnatuurlijk ogen!

Een reflectiescherm is een kleine investering die je een heel eind verder kan helpen in je fotografie! Maar vergeet ook niet dat er erg veel natuurlijke reflectoren zijn die volgens hetzelfde principe werken: witte muren weerkaatsen wit licht, zandvlaktes weerkaatsen iets getint licht en groen gras weerkaatst groen licht. Het snappen van de basis van reflectie zal in erg veel verschillende situaties van pas komen!

afbeelding van Kim Sieders
Door: Kim Sieders

Kim Sieders |

22, fotografe, studente.

Bekijk alle artikelen van Kim