Leren: Gebruik een kleurenkaart

Leren: Gebruik een kleurenkaart

Redactie 2226
Kleur is erg belangrijk bij fotografie. Leer hoe je met een kleurenkaart werkt en hoe dit handige palet jouw foto beter maakt.

Vaak lijken de kleuren van je foto goed op je camerascherm, maar ben je teleurgesteld wanneer je de foto op je computer bekijkt. Eenhandige oplossing voor goede kleuren is het gebruik van een kleurenkaart. Dit palet bestaat uit allemaal vakjes in verschillende kleuren. Deze kleuren zijn specifiek afgesteld voor een goede kleurcorrectie.

Tijdens het fotograferen

Het gebruik van een kleurenkaart is erg makkelijk. Je hoef het alleen in je foto te verwerken. Het is ook erg makkelijk omdat je de kaart alleen één keer in beeld kan brengen voor een hele fotoreeks met dezelfde belichting en opzet.

Nabewerking

De tweede stap is erg belangrijk: de nabewerking. Dit is een belangrijk onderdeel van de kleurcorrectie. Gebruik de tinten op de kleurenkaart in combinatie met het pipet voor een mooie kleurbalans. In de onderstaande video zie je hoe je dit precies voor elkaar krijgt!

Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie