Leren: fotograferen met een grid

Leren: fotograferen met een grid

Senta Bemelman 1874
Fotograferen met flitslicht kan voor scherp licht zorgen. Met een grid kun je het licht zacht maken en centreren. Dit handige accessoire heeft de bijnaam ‘honingraat’ vanwege het vergelijkbare uiterlijk.

Er zijn talloze manieren om flitslicht zachter te maken en te sturen. Je kan bijvoorbeeld een bouncekapje op je (externe) flitser plaatsen of een reflectiescherm gebruiken.

Grid

Het fotografie-accessoire heeft de vorm van een honingraat en verkleint het oppervlak dat de lichtstraal raakt. Omdat het uit allemaal kleine compartimenten bestaat, wordt het licht door de vorm zodanig beïnvloed, dat het licht niet uitwijkt naar de uiterste hoeken. Door de speciale vorm ontstaat er een spotlight-effect. Op de onderstaande foto’s zie je het verschil tussen flitslicht zonder en met gebruik van een grid.ZonderMet

Studiofotografie

Een grid wordt meestal in de studio gebruikt. Je kan een grid bijvoorbeeld op een softbox gebruiken of andere fotografie-accessoires waarmee je het licht stuurt.  Bij een softbox is meestal weinig van de honingraatstructuur overgebleven en zijn de compartimenten rechte vlakken. Maar ook op een reflector of (flits)lamp kan je een honingraat-grid gebruiken. De onderstaande video laat zien hoe dit exact in zijn werk gaat.Ben je nog niet zeker van je zaak en wil je niet direct een flinke smak geld uitgeven aan een grid? In deze video zie je hoe je zelf gemakkelijk een klein grid maakt met rietjes en karton.
 

Meer informatie over een honingraat-grid lees je hier.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta